Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Σε απεργία πείνας Μαζιώτης και Ρούπα – Τι ζητούν

απεργία πείνας

Με αιτήματα για την επικοινωνία με το παιδί τους αλλά και τις μεταξύ τους συναντήσεις καθώς και με ζητήματα που αφορούν στον νέο σωφρονιστικό κώδικα και στις φυλακές τύπου Γ’ Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα ξεκίνησαν από το Σάββατο απεργία πείνας.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν σήμερα ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα με αιτήματα που αφορούν στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, αλλά και την επικοινωνία με το ανήλικο παιδί τους.

Στην μακροσκελέστατη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι: «νέος σωφρονιστικός κώδικας θέλει να προωθήσει το τέλος των κινητοποιήσεων στις φυλακές, να εισάγει την βία, την τιμωρία, την εκδίκηση πάνω στους κρατούμενους χωρίς περιθώρια διαμαρτυρίας ειδικά μέσω των άρθρων που προβλέπουν τις ειδικές συνθήκες απομόνωσης».

«Καθεστώς μόνιμης απομόνωσης και νέος σωφρονιστικός κώδικας»

Όπως καταγγέλλουν στο κείμενό τους ο Νίκος Μαζιώτης βρίσκεται εδώ και 4 μήνες στην απομόνωση ενώ κάνουν λόγο και για φωτογραφικό άρθρο στο νέο σωφρονιστικό κώδικα που αφορά στην Πόλα Ρούπα:

«Μέσα από το φωτογραφικό άρθρο 11 παρ. 4 και 6, είναι σαφές ότι εμείς προσδιοριζόμαστε να τεθούμε σε καθεστώς μόνιμης απομόνωσης από άλλους κρατούμενους ενώ στοχεύουν να μας αφαιρέσουν την δυνατότητα διεξαγωγής δίκης. Ο Νίκος Μαζιώτης ήδη βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης τους τελευταίους 4 μήνες για λόγους που έχουμε αναφέρει αναλυτικά σε κείμενα που έχουμε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο και Σεπτέμβριο. Προφανώς η επιβολή καθεστώτος πλήρους απομόνωσης για τον Μαζιώτη έχει «ανοίξει την όρεξη» στο υπουργείο ώστε να μονιμοποιήσει αυτή την συνθήκη με νόμο και να την επιβάλλει και στην Ρούπα, καθώς η ίδια έχει αναλάβει με κείμενο την απόπειρα απόδρασης πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού».

Τι ζητούν Μαζιώτης – Ρούπα

Τα αιτήματα του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλα Ρούπα εκτός από τον νέο σωφρονιστικό κώδικα και τις φυλακές τύπου Γ’, αφορούν και στην επικοινωνία με το παιδί τους αλλά και τις μεταξύ τους συναντήσεις.

Αναλυτικά τα αιτήματά τους όπως τα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Ξεκινάμε ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ από σήμερα Σάββατο, 11 Νοέμβρη με τα εξής αιτήματα

Να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.
Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.
– Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.
– Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.

Στην δική μας περίπτωση τα επισκεπτήρια, με το παιδί μας πραγματοποιούνται μία (1) φορά τον μήνα λόγω απόστασης και ο χρόνος της μίας (1) ώρας που επιβάλλεται είναι εμπαιγμός κατ’ αρχήν για το ίδιο το παιδί. Επίσης άλλα επισκεπτήρια πλην αυτού, δεν έχουμε καθόλου. Όλοι στην φυλακή γνωρίζουν την συνθήκη αυτή και η συχνότητα των επισκεπτηρίων είναι γραμμένη στα βιβλία της φυλακής.

Ο εισαγγελέας της φυλακής αρνήθηκε την επέκταση του ωραρίου στην συνάντηση με το παιδί μας ενώ είναι ενημερωμένος για όλα και επιμένει στην μία (1) ώρα τον μήνα, απόφαση που στρέφεται ευθέως κατά του ίδιου του παιδιού αφού απαξιώνει τελείως την συνάντησή μας. Δυνητικά η 1 ώρα θέλει να ματαιώσει εντελώς τις συναντήσεις με το παιδί μας.

«Επέκταση ωραρίου στα επισκεπτήρια»

Προκειμένου να επιτύχουμε έστω και στο ελάχιστο την κάλυψη των αναγκών του ίδιου κατ’ αρχήν του παιδιού μας για επικοινωνία μαζί μας λόγω της αδυναμίας να μας επισκέπτεται συχνά αιτούμαστε:

Το επισκεπτήριο με το παιδί μας να διαρκεί τουλάχιστον τρεις (3) ώρες.
Το επισκεπτήριο μεταξύ μας δυο (2) ώρες.
Ανάλογες ρυθμίσεις να προβλέπονται και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ενώ θα πρέπει να επεκταθεί ο ελάχιστος χρόνος συναντήσεων γονέων με τα παιδιά τους.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας να μπορέσουμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία με το παιδί μας και με τους δικηγόρους μας.

Δηλώνουμε εξ’ αρχής πως δεν θα δεχθούμε ορό κατά την νοσηλεία μας στο νοσοκομείο, θα λαμβάνουμε μόνο νερό καθ’ όλη την διάρκεια της απεργίας και να μην σκεφθούν να μας υποβάλλουν σε υποχρεωτική σίτιση».

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις