Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα: Εξι στη φυλακή, δυο σε κατ’ οίκον περιορισμό

Σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα: Εξι στη φυλακή, δυο σε κατ’ οίκον περιορισμό

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες και των 21 συλληφθέντων για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Συνολικά για την υπόθεση κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι έξι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος.

Oι πρώτες τέσσερις προφυλακίσεις πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα και αφορούσαν μία γυναίκα φαρμακοποιό, διαχειρίστρια φαρμακείου στην Καλλιθέα, δύο γυναίκες νοσηλεύτριες του Λαϊκού νοσοκομείου και ένα συνταξιούχο νοσηλευτής του ίδιου νοσοκομείου. Αργά τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο προφυλακίσεις του Αιγύπτιου φερόμενου εγκεφάλου και ενος άμεσου συνεργού. Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Για δύο κατηγορούμενους, έναν ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης και έναν γιατρό, ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφώνησαν για την ποινική τους μεταχείριση. Η ανακρίτρια ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκισή τους. Και οι δύο επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας. Για το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και μέχρι τότε έχουν τεθεί σε κατ´οίκον περιορισμό.

Για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε ακόμα μία σύλληψη αλλοδαπού, ο οποίος φέρεται να είναι σύζυγος κατηγορουμένης και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Συνολικά στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται τα ονόματα 36 κατηγορουμένων.

Η δράση της οργάνωσης – σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πορίσματα των Αρχών- φέρεται να άρχισε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους. Η εγκληματική οργάνωση, ταυτόχρονα, δρούσε με συγκεκριμένη δομή.

Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως (μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών) υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ειδικότερα, ορισμένα απ ό τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παρανόμα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Ο δεύτερος πυρήνας κατά την κατηγορία είχε αναλάβει την  αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.  Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα  φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαικό Νοσοκομείο ενώ ο τέταρτος απασχολείτο κυρίως με τη προμήθεια του πρώτου (σσ πυρήνα) με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπώνταν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€. Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις