Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σπείρα πορτοφολάδων: Οι καλλίγραμμες γυναίκες και οι ανήλικοι είχαν γίνει “εφιάλτης” στο κέντρο της Αθήνας

Σπείρα πορτοφολάδων: Οι καλλίγραμμες γυναίκες και οι ανήλικοι είχαν γίνει “εφιάλτης” στο κέντρο της Αθήνας

– Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα πορτοφολάδων που είχε “θερίσει” πολίτες και τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας
– Καλλίγραμμες γυναίκες αλλά και ανήλικοι “έπαιζαν” τους τουρίστες για να ξαφρίζουν τον κόσμο που έκανε βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης
– Η σπείρα ήταν ιδιαίτερα οργανωμένη ενώ είχε απλώσει τα δίχτυα της και σε άλλες χώρες της Ευρώπης!
– Μάλιστα, ετοιμάζονταν να “χτυπήσουν” και ελληνικά νησιά αλλά δεν πρόλαβαν

Πολυπλόκαμη σπείρα πορτοφολάδων με διεθνή δράση, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αθηνών, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση που εξαπέλυσε στο κέντρο τις Αθήνας και στις τουριστικές περιοχές της Αττικής.

Η σπείρα στρατολογούσε καλλίγραμμες γυναίκες από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, αλλά και ανήλικους κλέφτες, τους οποίους εκπαίδευε στην “τέχνη της κλοπής πορτοφολιού” και τους ξαμολούσε στης τουριστικές περιοχές τις Αθήνας.

Εκεί ξάφριζαν πορτοφόλια από ανυποψίαστους πολίτες και τουρίστες, προκαλώντας έτσι μεγάλη ζημιά στην βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.

Πώς δρούσαν οι επιστήμονες πορτοφολάδες

Μάλιστα και όπως προέκυψε από τις έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, οι αρχηγοί της συμμορίας, τρεις Αιγύπτιοι οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα από το 2011 και έχουν καταθέσει και αίτημα ασύλου, είχαν δώσει εντολές στους πορτοφολάδες να μεταμφιέζονται σε τουρίστες και να εισέρχονται σε τουριστικά γκρουπ στην Ακρόπολη, την Πλάκα και του Ψυρρή, και με την μέθοδο του συνωστισμού, να ξαφρίζουν πορτοφόλια.

Άλλη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι κακοποιοί, ήταν αυτή των ερωτήσεων. Δηλαδή επίσης το “έπαιζαν” τουρίστες και με έναν χάρτη ανά χείρας ρωτούσαν άλλους τουρίστες για το πως θα κατευθυνθούν δήθεν σ’ έναν προορισμό, με αποτέλεσμα ο συνεργός τους να ξαφρίζει με ταχυδακτυλουργικό τρόπο το πορτοφόλι και τα αντικείμενα αξίας του ανυποψίαστου τουρίστα.

Θα “χτυπούσαν” και ελληνικά νησιά

Μάλιστα οι αστυνομικοί που εξάρθρωσαν την σπείρα, από τις παρακολουθήσεις διαπίστωσαν πως οι κακοποιοί προετοίμαζαν καλοκαιρινά ταξίδια στην Κρήτη, στην Μύκονο και άλλα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου και από εκεί να ξαφρίσουν πορτοφόλια τουριστών.

Οι φερόμενοι αρχηγοί της συμμορίας είχαν δημιουργήσει μια παράλληλη ομάδα, η οποία παρακολουθούσε τις περιπολίες των Αστυνομικών, προκειμένου να ενημερώσουν τους πορτοφολάδες για την παρουσία ένστολων στην περιοχή. Επιπλέον η ίδια ομάδα παρακολουθούσε καταστηματάρχες στην οδό Έρμού, οι οποίοι είχαν εντοπίσει τους πορτοφολάδες και μιλούσαν στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι καταστηματάρχες είχαν δεχθεί απειλές για ξυλοδαρμό και καταστροφή του καταστήματος τους εάν συνέχιζαν να μιλούν στην Αστυνομία, για την δραστηριότητα της σπείρας.

Είχαν απλώσει τα “δίχτυα” τους και στην Ευρώπη

Η ίδια σπείρα φαίνεται να είχε απλώσει τα “δίχτυα” της σε τουριστικές περιοχές τις Γαλλίας και τις Ισπανίας, ανακυκλώνοντας μάλιστα το “προσωπικό” τους, καθώς ανά μήνα άλλαζαν πόστα! Συγκεκριμένα οι πορτοφολάδες της Αθήνας έφευγαν για Παρίσι και οι συνάδελφοι τους στην Γαλλία έρχονταν στην Αθήνα, προκειμένου να ξεδιπλώσουν το ληστρικό τους “ταλέντο”.

Συνολικά συνελήφθησαν 30 άτομα, ηλικίας από 14 έως και 39 ετών, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται άλλα 21 άτομα, ανάμεσα τους και ανήλικοι δράστες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις