Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Συναγερμός στα social media: Με μήνυμα «παγίδα» στο Μessenger κλέβουν προσωπικά στοιχεία (vid)

Συναγερμός στα social media: Με μήνυμα «παγίδα» στο Μessenger κλέβουν προσωπικά στοιχεία (vid)
Φωτογραφία Αρχείου

Συναγερμός έχει σημάνει στα social media, με τους χρήστες του Μessenger να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ύποπτα μηνύματα έχουν σταλεί σε πολλούς λογαριασμούς με μοναδικό στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων. 

Αν δείτε μήνυμα στο Μessenger που παραπέμπει σε σελίδα στην οποία πρέπει να συμπληρώσετε στοιχεία σας το πιθανότερο είναι αν το κάνετε να αποκτήσουν άγνωστοι πρόσβαση στο προφίλ σας στο Facebook. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα σε φίλους και γνωστούς σας προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα. Συνήθως αναφέρονται σε κάποια έκτακτη ανάγκη που αφορά ατύχημα ή κλοπή πορτοφολιού με την υπόσχεση να τα επιστρέψουν άμεσα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Τα εύκολα δάνεια και το phishing

Την ιδία ώρα ψεύτικα προφίλ στέλνουν μηνύματα στο Μessenger για διαγωνισμούς εύκολα δάνεια και πολλά άλλα που φαίνονται προσοδοφόρα κι ελκυστικά .Όποιοι ….τσιμπήσουν συμπληρώνουν προσωπικά στοιχεία και το πιθανότερο είναι να δουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν ή να βρεθούν απίστευτα μπλεγμένοι σε οικονομικές περιπέτειες άλλων. Αυτό είναι το λεγόμενο phishing στο διαδίκτυο δηλαδή ψάρεμα στο οποίο έχουν επιδοθεί απατεώνες εκμεταλλευόμενοι την πανδημία που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε τηλεργασία και ηλεκτρονικές αγορές .

Αρκετοί χρήστες έλαβαν μήνυμα από προφίλ που εμφανίζεται να ανήκει σε υπάλληλο τράπεζας που έδινε 3.000 έως 50 εκ. ευρώ δάνειο. Το προφίλ εξαφανίστηκε όμως στείλαμε μήνυμα σε email που αναφερόταν στο μήνυμα. Η απάντηση ήταν άμεση στα ελληνικά και γερμανικά  και διευκρίνιζε πως όσο πιο γρήγορα δώσουμε στοιχεία τόσο πιο γρήγορα θα ικανοποιηθεί αίτημά μας.

Τι αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Δεν ανοίγουμε ύποπτα αρχεία στο Messenger χρησιμοποιούμε ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς στις εφαρμογές και το κυριότερο δεν στέλνουμε ποτέ οικονομική βοήθεια που μας έχει ζητηθεί από ”φίλο” στα social media αν δεν επιβεβαιώσουμε πρώτα τηλεφωνικά την ταυτότητα του ατόμου.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις