Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνελήφθη άνδρας για απάτη μέσω διαδικτύου

Συνελήφθη άνδρας για απάτη μέσω διαδικτύου

Για απάτη μέσω διαδικτύου κατηγορείται ένας άνδρας. Συνελήφθη γιατί πουλούσε κλώνους ακριβών κινητών για γνήσια εξαπατώντας τους ενδιαφερόμενους, ενώ αναζητούνται τρεις συνεργοί του.

Ο άνδρας που έκανε την απάτη μέσω διαδικτύου συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μαζί του κατηγορούνται και άλλα τρία άτομα τα στοιχεία των οποίων αναζητούνται.

Όλα ξεκίνησαν από μήνυση ενός πολίτη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη σε βάρος του στο πλαίσιο αγοραπωλησίας συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, μέσω αγγελίας σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα υπήρξε και τηλεφωνική καταγγελία ενός ακόμη σχετικά με ύποπτη αγγελία πώλησης όμοιας συσκευής κινητού τηλεφώνου, στον ίδιο ιστότοπο.

Για την υπόθεση άρχισαν έρευνες στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη και παράλληλα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση. Ο δράστης συνελήφθη κατά τη διάρκεια συναλλαγής για την αγοραπωλησία της συσκευής και την ταυτοποίηση της εμπλοκής του και στις δύο περιπτώσεις.

Ο συλληφθείς που είναι Ελληνας προσπάθησε να εξαπατήσει ενδιαφερόμενο αγοραστή συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, πουλώντας του μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο), ως γνήσιο, για 650 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα και στην κατοχή του βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, το οποίο εμφανιζόταν να πωλείται στις επίμαχες αγγελίες, πανομοιότυπο μη λειτουργικό αντίγραφο (κλώνος) της ίδιας συσκευής, το οποίο αποπειράθηκε να πουλήσει ως γνήσιο, καθώς και το χρηματικό ποσό των 780 ευρώ.

Ακόμα από προανάκριση που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού, προέκυψε πως ο συλληφθείς εμπλέκεται και σε άλλες συναφείς πράξεις, που έγιναν με την ίδια μέθοδο και δράση, κατά το τελευταίο δίμηνο, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του άνδρα που βρίσκεται στα χέρια των αρχών σε επιπλέον 8 περιπτώσεις απάτης με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, καθώς και σε περίπτωση ληστείας και απόπειρας απάτης.

Πώς δρούσε η συμμορία

Οι συνεργοί του συλληφθέντος έφτιαχναν διαφορετικούς για κάθε περίπτωση λογαριασμούς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) και εκεί αναρτούσαν αγγελίες πώλησης, συγκεκριμένης και υψηλής ζήτησης κινητής συσκευής μεγάλης αξίας, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα και δελεαστική τιμή.

Στη συνέχεια για να είναι πιο πειστικοί στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, απέστελλαν φωτογραφίες της κινητής συσκευής που πράγματι είχε στην κατοχή του ο άνδρας που έχει πλέον συλληφθεί, καθώς και απόδειξη αγοράς αυτής, και στη συνέχεια όριζαν διαφορετικό κάθε φορά σημείο συνάντησης για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας.

Στις συναντήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές εμφανιζόταν ο Ελληνας ο οποίος αρχικά έδινε στους ενδιαφερόμενους την πραγματική κινητή του συσκευή, έχοντας ωστόσο μεριμνήσει από πριν να έχει χαμηλά αποθέματα μπαταρίας. Και αυτό να την επεξεργαστούν και να κάνουν σχετική αντιπαραβολή του αναγνωριστικού αριθμού IMEI της συσκευής, με το αντίστοιχο αναγραφόμενο στην απόδειξη.

Στη συνέχεια και ενώ οι ενδιαφερόμενοι είχαν πειστεί για την αγορά της ακριβής συσκευής, ο άνδρας προφασιζόμενος την αφαίρεση της κάρτας sim από τη συσκευή του και την τοποθέτηση της συσκευής στη συσκευασία της, αντικαθιστούσε με τέχνασμα τη γνήσια συσκευή με μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο) αυτής, μηδαμινής χρηματικής αξίας, και την παρέδιδε εντός της συσκευασίας της στα θύματά του, λαμβάνοντας το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Μάλιστα το τηλέφωνο μαϊμού στην οθόνη του αποτυπώνεται ένα λευκό γράφημα το οποίο απεικονίζει την ανάγκη φόρτισης της συσκευής. Ετσι σε περίπτωση επανελέγχου των συσκευών από τους αγοραστές, ο 41χρονος επικαλούμενος τα χαμηλά αποθέματα της μπαταρίας, τους παρότρυνε να προβούν σε φόρτιση της συσκευής πριν τη χρήση της.

Από τη δράση της η συμμορία είχε κέρδη πάνω από 6.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες συναφείς πράξεις.

Τι κατέσχεσε η αστυνομία

Μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Κορυδαλλού, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Δύο αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς κατά την εγκληματική του δραστηριότητα, το ένα εκ των οποίων ήταν κλεμμένο,
Δύο κινητά τηλέφωνα,
Τέσσερα μη λειτουργικοί κλώνοι κινητών τηλεφώνων,
780 ευρώ,
πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας (sim),
πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και πλήθος αντιγράφων απόδειξης αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Ο συλληφθείς, ο οποίος, κατηγορείται ακόμα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, ληστείας, πλαστογραφίας, κλοπής, απείθειας και ψευδή ανωμοτί κατάθεση παραπέμφθηκε για ανάκριση.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις