Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Τα 150 ελληνικά “μουλάρια του χρήματος” – Η εμπλοκή ακόμα και τζιχαντιστών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Περίπου 150 “Μουλάρια του χρήματος”, εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα, έπειτα από συντονισμένη Πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση που εξαπέλυσε το τελευταίο διάστημα η EUROPOL, για την καταπολεμήσει του ξεπλύματος “μαύρου χρήματος.

Στην γλώσσα των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, οι άνθρωποι που στρατολογούνται προκειμένου να ξεπλύνουν το “μαύρο χρήμα”, ονομάζονται “money mules”, δηλαδή “μουλάρια του χρήματος”, και η δουλειά τους είναι να δέχονται χρηματικά ποσά στους καταθετικούς τους λογαριασμούς, εν γνώσει τους μάλιστα πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, κεφάλαια από τρομοκρατικές οργανώσεις, διαδικτυακές απάτες και Κυβερνοεπιθέσεις.

Η επιχείρηση που συντόνισε η EUROPOL, διεξήχθη συντονισμένα σε 8 κράτη μέλη της Ε.Ε. ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Μάλιστα στην επιχείρηση συνεργάστηκαν απόλυτα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανάμεσα τους και μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες, προκειμένου να μπει ένα στοπ στην μεταφορά και το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”.

Όπως ανακοινώθηκε, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που πήρε μέρος σε αυτή την επιχείρηση, εντόπισε 150 Έλληνες με καταθετικούς λογαριασμούς στους οποίους έχουν “περαστεί” μεγάλα χρηματικά ποσά, των οποίων η προέλευση είναι ύποπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι από τους Έλληνες που εντοπίστηκαν να “ξεπλένουν μαύρο χρήμα” είναι επιχειρηματίες μεσαίου μεγέθους, και έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να στραφούν στο εύκολο κέρδος.

Οι ύποπτοι, οι οποίοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τον Εισαγγελέα να δώσουν εξηγήσεις, δέχθηκαν να καταθέσουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς “μαύρο χρήμα”, με προμήθεια που αγγίζει το ποσοστό του 20%, επί του αρχικού χρηματικού ποσού.

Στην συνέχεια και σε συνεννόηση με τον διακινητή του “μαύρου χρήματος”, έστειλαν το ποσό, αφού κράτησαν την προμήθεια, στων αρχικό ιδιοκτήτη με την χρήση εμβάσματος ιδιωτικής Εταιρίες αποστολής χρημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που “ξεπλένεται” διεθνώς με αυτό το τρόπο, προέρχεται από διαδικτυακές απάτες, διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και κεφάλαια τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ με σοβαρότητα εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν νομιμοποιηθεί ακόμα και κεφάλαια του “ISIS” και μάλιστα εν αγνοία των ανθρώπων που δέχθηκαν, έναντι αδράς αμοιβής να παίξουν το ρόλο του “μουλαριού του χρήματος”.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε