Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αποτελέσματα εκλογών: Που άντεξε και που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιους δήμους έχασε!

Αποτελέσματα εκλογών: Που άντεξε και που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιους δήμους έχασε!

Η ΝΔ πήρε τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Μόνο η Κρήτη δεν βάφτηκε μπλε.
Ποιους δήμους έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο νήμα από υποψηφίους της ΝΔ.
Όλος ο εκλογικός χάρτης με αποτελέσματα και διαφορές με μια ματιά.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές προκάλεσαν νέες απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους που παραδοσιακά ήταν δικοί του. Οι δήμοι αυτοί μετά και από αναμετρήσεις – θρίλερ άλλαξαν χέρια προκαλώντας νέο πλήγμα στο κυβερνών κόμμα που εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι απέφυγε την στρατηγική ήττα. Μεγάλοι δήμοι και εμβληματικοί δήμοι τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα άλλαξαν χέρια με τη ΝΔ να προσθέτει και άλλες επιτυχίες στο εκλογικό παλμαρέ της, αλλά υπήρχαν κι εκείνοι οι δήμοι όπου ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, άντεξε.

Σαρωτική ήταν η κυριαρχία της ΝΔ στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρες, με μοναδική εξαίρεση την Κρήτη όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης κυριάρχησε άνετα από την πρώτη Κυριακή.

Ξεκινώντας από τον Δήµο Αγίας Παρασκευής, ο νυν δήµαρχος Γιάννης Σταθόπουλος έγινε απερχόμενος και ηττήθηκε από τον Βασίλη Ζορµπά. Στο 100% των εκλογικών τµηµάτων ο κ. Ζορμπάς κέρδισε κατά κράτος τον αντίπαλό του με ποσοστό 55,72%.

Στο Αιγάλεω, έγινε ανάλογο σκηνικό με την μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή να είναι ένα χιτσοκικό θρίλερ. Τελικός νικητής ο Ιωάννης Γκίκας έναντι του νυν δημάρχου, Δημήτριου Μπίρμπα. Η διαφορά τους μικρή. Ο νικητής πήρε 50,11% και ο ηττημένος 49,89%.

Και ο δήμος Ζωγράφου πέρασε στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με την Σταµατία Καφατσάκη – Βλάχου που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει τον δήμο από τον Βασίλη Θώδα με ποσοστό η μεν 48,95% και ο δε με 51,05%.

Στις επιτυχίες της ΝΔ και ο δήμος Καλαμαριάς όπου μετά από πολλές δεκαετίες πήρε τον δήμο με τον Γιάννη Δαρδαμανέλλη με ποσοστό 57,65% και τον αντίπαλό του υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Θεοδόσιο Μπακογλίδη να παίρνει 42,35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και τον δήμο της Λιβαδειάς όπου η νυν δήμαρχος Γιώτα Πούλου έχασε από τον Γιάννη Ταγκαλέκα.

Που άντεξε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε το Χαλάνδρι με το νυν δήμαρχο Σίμο Ρούσσο να επενεκλέγεται με ποσοστό 52,58% και τον Γιώργο Κουράση από την ΝΔ να παίρνει 47,42%.

Το ίδιο συνέβη και στον Βύρωνα όπου όμως ο νυν δήμαρχος κέρδισε στο νήμα στην κυριολεξία τον αντίπαλό του με την διαφορά ανάμεσά τους να μετράει λίγες ψήφους! Έτσι, επανεξελέγη ο Γρηγόρης Κατωπόδης με ποσοστό 50,37% και ακολούθησε ο Χρήστος Γώγος με ποσοστό 49,63%.

Το ίδιο συνέβη και στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας με το νυν δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο να αντέχει και να παίρνει ποσοστό 66,82% και τον αντίπαλό του Παναγιώτη Διαλινάκη να παίρνει 33,18%.

Τα θρίλερ της χθεσινής ημέρας

Στα θρίλερ της χθεσινής ημέρας και η αλλαγή στον δήμο Ηλιούπολης όπου ο νυν δήμαρχος έχασε επίσης με μικρή διαφορά από τον αντίπαλο του. Νέος δήμαρχος είναι ο Γιώργος Χατζηδάκης με ποσοστό 50,88% και ο Βασίλης Βαλασόπουλος ακολούθησε με ποσοστό 49,12%.

Και στα Ιωάννινα έσπασαν καρδιές με τον Μωυσή Ελισάφ να βγαίνει δήμαρχος της πόλης με ποσοστό 50,33% και να ακολουθεί με 49,67% ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Στον δήμο Καλλιθέας. Ο Κωνσταντίνος Ασκούνης με πολλές θητείες στην πλάτη του έχασε από τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Κάρναβο που είναι υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Στην Πάτρα, μετά την πρώτη επιτυχημένη θητεία του, ο «κόκκινος» Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) επανεξελέγη με διαφορά 41,82% (70,91% έναντι 29,09% του Γρηγόρη Αλεξόπουλου). Στο Ηράκλειο, επανεξελέγη, επίσης, ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, (52,41%) έναντι του παλαιού δημάρχου Γιάννη Κουράκη (47,59%).

Στον Πειραιά, επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, (57,81%) έναντι του Νίκου Βλαχάκου (42,19%).

Στη Λάρισα, επίσης, επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, (57,43%) έναντι της Ρένας Καραλαριώτου (42,57%).

Στη Ρόδο, ο δήμος «αλλάζει χέρια», με τον Αντώνη Καμπουράκη (53,04%) να κυριαρχεί επί του νυν δημάρχου, Φώτη Χατζηδιάκου, (46,96%).

Στις Περιφέρειες ο χάρτης βάφτηκε μπλε εκτός από την Κρήτη που έγινε… λαδί

Αν πάρει κανείς τον χάρτη της Ελλάδας ξεκινώντας από τα βόρεια, βλέπει ένα ατελείωτο μπλε και καταλήγει σε ένα λαδί χρώμα! Αν τις πάρουμε με σειρά σπουδαιότητας, η Περιφέρεια Αττικής έγινε μπλε με τον Γιώργο Πατούλη να επικρατεί της Ρένας Δούρου με ποσοστό 65,79% έναντι 34,21%.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο μπλε Νεκτάριος Φαρµάκης τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 56,54% έναντι 43,46% του Απόστολου Κατσιφάρα. Κάποιοι λένε ότι στον κ. Κατσιφάρα στοίχισε η δημόσια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Με μπλε χρώμα βάφτηκε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Ρόδη Κράτσα να πετυχαίνει μεγάλη νίκη με 60,12% και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο δεύτερο με ποσοστό 39,88%.

Στην Πελοπόννησο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, κέρδισε τον νυν Πέτρο Τατούλη. Ο κ. Νίκας έφθασε σε ποσοστό 53,59% έναντι 46,41% του αντιπάλου του.

Η ΝΔ κέρδισε και την μάχη του επίσημου υποψηφίου με τον αντάρτη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Ο Χρήστος Μέτιος, που είχε την επίσηµη στήριξη της Ν∆, έδωσε µάχη µε τον «γαλάζιο αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη. Ο Μέτιος κέρδισε με 50,82% έναντι 49,18% του συνυποψηφίου του.

Εκεί που έγινε το αντίθετο ήταν στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου παρά την επίσημη υποστήριξη από τη ΝΔ έχασε την Περιφέρεια από τον “γαλάζιο αντάρτη” Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Ο κ. Μουτζούρης πήρε την Περιφέρεια με 55,40% έναντι 44,60% της κας Καλογήρου.

Τέλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο υποστηριζόµενος από τη Ν∆ Φάνης Σπανός πήρε 52% και επικράτησε του Απόστολου Γκλέτσου ο οποίος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις…

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις