Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Δημοτικές εκλογές: Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο newsit.gr

Δημοτικές εκλογές: Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο newsit.gr

Ρεαλιστής αλλά και αισιόδοξος για την έκβαση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα δηλώνει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοικτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος αφού όπως σημειώνει «ο αγώνας τελειώνει μόνο όταν σφυρίξει ο διαιτητής».

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος, παραδέχεται ότι ο αντίπαλος του Κώστας Μπακογιάννης έχει προβάδισμα σε αυτή την μάχη καλεί ωστόσο τους Αθηναίους «να αναδείξουν πρώτη δύναμη την ιστορικότερη παράταξη στο δήμο Αθηναίων, που έχει ρητά δηλώσει την πρόθεση και την ετοιμότητά της να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία έχουν οδηγήσει την Αθήνα εδώ που βρίσκεται σήμερα».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο newsit.gr και την Ελένη Καλογεροπούλου, ζητά από τους Αθηναίους που δεν πήγαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή να το ξανασκεφτούν, ξεκαθαρίζει ότι το λευκό και το άκυρο είναι ψήφος στον Κώστα Μπακογιάννη και αποκαλύπτει την πρόταση που θα καταθέσει στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο.

– Κύριε Ηλιόπουλε είμαστε μερικές μόνο μέρες πριν το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Πόσο κοντά στην ολοκλήρωση των προσδοκιών σας βρίσκεστε;

«Οι προσδοκίες μου, όπως φαντάζεστε, δεν ολοκληρώνονται την Κυριακή. Το αντίθετο. Η Κυριακή είναι ένας σημαντικός σταθμός, μια αφετηρία, στην προσπάθεια της Ανοιχτής Πόλης για μία Αθήνα από την αρχή. Να σας το πω με ένα παράδειγμα. Οραματιζόμαστε μια Αθήνα, στην οποία θα υπάρχουν περιορισμοί στη δράση επιχειρηματικών ομίλων που αγοράζουν πολυκατοικίες και τις μεταμφιέζουν σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτοί οι περιορισμοί θα μειώσουν τις εξώσεις και θα συγκρατήσουν τα ενοίκια. Ε, αυτήν την πρόταση θα την επαναφέρουμε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και όταν καταφέρουμε να εγκριθεί, τότε ναι θα νιώσω ότι έχουμε επιτύχει έναν από τους στόχους μας».

– Περπατώντας στις συνοικίες της Αθήνας όλη την προεκλογική περίοδο και συζητώντας με τους πολίτες υπήρξαν θέματα τα οποία σας ξάφνιασαν, και τα οποία δεν θα είχατε στην ατζέντα σας;

«Αυτό που με ξάφνιασε ήταν ο βαθμός εγκατάλειψης της πόλης. Πήγαμε στον Άγιο Παύλο και οι κάτοικοι έλεγαν ότι ποτέ δεν είχαν δει τη δημοτική αστυνομία στη γειτονιά τους. Εκεί ήταν και ο υπεύθυνος της δημοτικής αστυνομίας -υποψήφιος με τον κύριο Μπακογιάννη- που δεν ένιωσε την ανάγκη να πει κάτι στους ανθρώπους αυτούς που διαμαρτύρονταν. Είναι διαφορετικό να ξέρουμε ότι η διοίκηση του δήμου εγκατέλειψε την πόλη, είναι διαφορετικό να βλέπουμε πού οδηγεί αυτή η εγκατάλειψη. Στην πεποίθηση ότι η Αθήνα είναι μια χαμένη υπόθεση».

– Με ποια σειρά θα αξιολογούσατε τα προβλήματα της Αθήνας;

«Αυτό που μόλις ανέφερα είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Οι άνθρωποι της πόλης, όσοι ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, δεν πιστεύουν ότι η πόλη μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο».

– Η απλή αναλογική στους δήμους πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ώστε η Αθήνα να αλλάξει πρόσωπο;

«Όχι μόνο η Αθήνα. Θεωρώ κατάκτηση την απλή αναλογική, ώστε να σταματήσει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, που οδηγούσε σε αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές. Προφανώς, θα κριθούμε όλοι στην πράξη πλέον, καθώς οφείλουμε να συνεργαστούμε -εκεί που μπορούμε- με γνώμονα την αποτελεσματική διοίκηση της πόλης».

Την πρώτη Κυριακή η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή δηλαδή γύρω στο 46% . Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή την Κυριακή οι Αθηναίοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα σας;

«Κανένα κάλεσμα και καμία έκκληση από μόνη της δεν αρκεί. Η αποχή είναι η συνισταμένη της απάθειας και της βεβαιότητας πολλών ότι η Αθήνα είναι μια χαμένη υπόθεση, ανεξάρτητα από τις προθέσεις ή τα προγράμματα των συνδυασμών. Τους καλώ να το ξανασκεφτούν. Έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν πρώτη δύναμη την ιστορικότερη παράταξη στο δήμο Αθηναίων, που έχει ρητά δηλώσει την πρόθεση και την ετοιμότητά της να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία μας έχουν οδηγήσει εδώ που έχουμε φτάσει».

– Τι λέτε σε αυτούς που σκέπτονται να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο;

«Ότι κάνουν ένα μεγάλο δώρο στον κύριο Μπακογιάννη. Θέλουν;»

– Ο αντίπαλος σας ο κ. Μπακογιάννης ξεκινάει με ένα μεγάλο ποσοστό και τον αέρα που του δίνει η νίκη της ΝΔ. Πιστεύετε ότι είναι αναστρέψιμο το προβάδισμά του;

«Έχω επίγνωση της κατάστασης, αλλά παραμένω αισιόδοξος. Ίσως επειδή, έχοντας δει πολύ ποδόσφαιρο, ξέρω -από την καλή και την άσχημη πλευρά!- ότι ο αγώνας τελειώνει μόνο όταν σφυρίξει ο διαιτητής».

– Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη ήττα. Τα αποτελέσματα θα ήταν αλλιώς αν η γενική εικόνα του κόμματός σας ήταν καλύτερη;

«Το αποτέλεσμα σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κόσμος έχει περάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και έχει περισσότερες απαιτήσεις από ένα κόμμα, το οποίο θέλει να εκπροσωπεί την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.Εκτιμώ ότι αυτό τοαρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να αναστραφεί. Χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση και αυτοκριτική. Η συνθήκη αυτή,όμως, πρέπει να συνδεθεί με τη δράση. Οπότε, στους δρόμους, στις γειτονιές, κοντά στους ανθρώπους, με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Σίγουρα, η μάχη για τον Δήμο Αθηναίων διαχρονικά αποτελεί μια μάχη που αφορά και επηρεάζεται από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις. Εμείς στην Ανοιχτή Πόλη δίνουμε τη μάχη με σαφείς προγραμματικούς άξονες, με γνώση των προβλημάτων της πόλης και προτεραιότητες για τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας. Είμαστε εδώ στον 2ο γύρο και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πόλη όπου μεγαλώσαμε, ζούμε και εργαζόμαστε».

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στου Αθηναίους;

«Δεν είμαστε εδώ για να κουνάμε το δάχτυλο στον κόσμο. Αυτό που εγώ θέλω να πω, καθότι το πιστεύω βαθιά, είναι ότι η Αθήνα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, μια εποχή για την οποία οι κύριοι υπαίτιοι είναι οι άνθρωποι που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιο και την δημοτική ομάδα του κ. Μπακογιάννη. Η Αθήνα είναι οι γειτονιές της, είναι οι κοινότητές της που μπορούν και πρέπει να γίνουν το επίκεντρο της πόλης. Οι πολίτες λοιπόν να έρθουν να ψηφίσουν μαζικά την Κυριακή, γιατί η ψήφος τους είναι δύναμη. Για να τελειώνουμε με την εγκατάλειψη και για να βάλουμε ένα τέλος στα μικρά και στα μεγάλα συμφέροντα που καθηλώνουν την πόλη μας. Τους καλώ να ψηφίσουν «Ανοιχτή Πόλη» για να δημιουργήσουμε μια «Αθήνα από την αρχή». Εμείς δεσμευόμαστε ότι η παρουσία μας σημαίνει σύγκρουση με τις παθογένειες της πόλης και σχέδιο με προτεραιότητες, δύο βασικά σημεία που μπορούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική προοπτική για τους κατοίκους και τις γειτονιές».

– Από την πρώτη Κυριακή προέκυψε μια καλή εξέλιξη. Η πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Θεωρείτε ότι υπήρξαν παράγοντες που βοήθησαν στην συρρίκνωση της ακροδεξιάς;

«Είναι σαφές ότι η απομόνωση της ΧΑ και η εξελισσόμενη δίκη οδήγησαν σε αυτήν την θετική εξέλιξη. Ας μην επαναπαυόμαστε, όμως. Το σημαντικό τώρα είναι να περιθωριοποιήσουμε την ατζέντα της άκρας δεξιάς, η οποία, δυστυχώς, διαποτίζει ένα ευρύτερο φάσμα του δημόσιου διαλόγου».

– Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στην προεκλογική σας καμπάνια αν είχατε χρόνο;

«Ξέρετε, η εμπειρία της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μια φανταστική εμπειρία. Γυρίσαμε όλες τις γειτονιές, περπατήσαμε πολύ και συνομιλήσαμε με χιλιάδες ανθρώπους. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να μπορέσω πραγματικά να μοιραστώ ακόμη περισσότερα με τους ανθρώπους αυτής της πόλης».

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις