Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Στο… μυαλό του Κυριάκου – Fast track τα επόμενα βήματα μετά τις κάλπες

εκλογές

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, όταν θα έχουν κλείσει και θα έχει δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα του exit poll, θ’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τα επόμενα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη – εφόσον, βέβαια, τα πράγματα οδηγηθούν, όπως και στις ευρωεκλογές, σε μια επικράτηση της ΝΔ που θα φέρει πολιτική αλλαγή και μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται για συμβολικούς και πρακτικούς λόγους ν’ αφήσει το χρόνο να κυλά, εφόσον πάρει την «ισχυρή εντολή» που ζητάει τις τελευταίες εβδομάδες στις δημόσιες παρεμβάσεις του – δηλαδή, την αυτοδυναμία. Θέλει έως την Τρίτη να έχει συγκροτήσει το υπουργικό του συμβούλιο, με τον ίδιο να επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη μιλήσει με όσους θα γίνουν υπουργοί και να μένουν πρακτικά ελάχιστες πινελιές για να ολοκληρωθεί ο καμβάς του κυβερνητικού σχήματος.

Έτσι, δεδομένο θεωρείται πως ο ίδιος θα ορκιστεί σ’ αυτή την περίπτωση αύριο το απόγευμα, αμέσως μετά θ’ ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και η ορκωμοσία των μελών του θα γίνει το πρωί της Τρίτης. Επίσης, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και θα εκλέξει τον πρόεδρο που θα προτείνει η ΝΔ, ενώ η νέα κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης το αργότερο έως τις 21 Ιουλίου, προκειμένου ν’ αρχίζει να ψηφίζει τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα κι αφορούν σε πρώτη φάση το επιτελικό κράτος, το νέο φορολογικό, την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια κτλ.

Τον κ. Μητσοτάκη δεν δείχνει, επίσης, να τον φοβίζει το γεγονός ότι θα συγκροτήσει μια νέα κυβερνητική δομή με κέντρο το Μαξίμου κι ότι μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρις ότου οι αλλαγές αυτές αφομοιωθούν και ο μηχανισμός δουλέψει αποτελεσματικά. Όπως έλεγε, μάλιστα, σε συνομιλητές του, ξέρει ακόμη και τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά στα υπουργεία, όπως είναι οι γενικοί γραμματείς.

Όσο για το σχέδιο εντός του Μαξίμου, προβλέπει το διαχωρισμό του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού από αυτό της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, η οποία θα «τρέχει» και θα συντονίζει το νομοθετικό έργο και τις προτεραιότητες των υπουργείων. Επικεφαλής στην πρώτη περίπτωση φαίνεται πως θα είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ στη δεύτερη ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος προέρχεται από τον ΣΕΒ κι είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού – κι επικεφαλής τώρα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ – Παναγιώτη Πικραμμένου.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις