Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γιώργος Πατούλης στο newsit.gr: «Την Κυριακή βάζουμε θεμέλια για νέα αρχή στην Αττική»

Γιώργος Πατούλης στο newsit.gr: «Την Κυριακή βάζουμε θεμέλια για νέα αρχή στην Αττική»

Να διοικηθεί η Περιφέρεια Αττικής χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και με αποτελεσματικό τρόπο βάζει στόχο ο Γιώργος Πατούλης, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης τονίζει στη συνέντευξή του στο newsit.gr και στον Αιμίλιο Περδικάρη, ότι δεν επιλέγει αντίπαλο για τον β’ γύρο, καθώς «Δούρου – Σγουρός είναι όψεις του ίδιου νομίσματος», όπως λέει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Περιφέρειας είναι σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων, κάνοντας λόγο για μια «υγειονομική βόμβα» στη Φυλή, ενώ τονίζει ότι ναι μεν δεν απαρνείται την κομματική του ταυτότητα, αλλά ο ρόλος του ως στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαίνει πως δεν θα σταματήσει να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία, ακόμη κι αν κυβέρνηση είναι η ΝΔ.

Λίγα 24ωρα πλέον πριν ανοίξουν οι κάλπες, για ποιο λόγο πρέπει να επιλέξουν εσάς οι πολίτες της Αττικής και ποιος είναι ο στόχος σας για τον πρώτο γύρο των εκλογών;

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξα συνεπής στην αυτοδιοικητική μου πορεία. Απέδειξα ότι μπορώ να κάνω έργο. Επέλεξα να δώσω τη μάχη για τη θέση ευθύνης του Περιφερειάρχη, για να μπορώ να είμαι και στο μέλλον χρήσιμος στους πολίτες της Αττικής. Για να έχω τη θεσμική και οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσω, με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, χωρίς κομματικές παρωπίδες, με σχέδιο και πρόγραμμα, τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των 4.000.000 πολιτών του Λεκανοπεδίου και δυστυχώς αφέθηκαν στην τύχη τους, με ευθύνη των Διοικήσεων Δούρου και Σγουρού. Την Κυριακή κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και βάζουμε ισχυρά θεμέλια για να κάνουμε μια Νέα Αρχή στην Αττική. Δεν υπόσχομαι περισσότερα, από όσα έχω τη δύναμη να υλοποιήσω, αλλά θα διεκδικήσω όσα μπορώ, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Στην πράξη, όπως έκανα πάντα.

Ποιον θα θέλατε, λοιπόν, ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο και γιατί; Με δεδομένο ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλεγούν με απλή αναλογική, τι πεδίο συνεννόησης υπάρχει με τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να μη μείνει η Περιφέρεια ακέφαλη;

Δούρου και Σγουρός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν εκφράζω προτίμηση για τον αντίπαλο, γιατί θεωρώ αντίπαλο τα προβλήματα κι όχι τα πρόσωπα. Στόχος είναι η Αττική να μπορέσει να διοικηθεί με υπευθυνότητα και συναίνεση στην πράξη, χωρίς κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Εξάλλου, οι ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες δεν επιβάλλονται με νόμους, είναι ζήτημα ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, πολιτικής φιλοσοφίας, αλλά και γενικότερα συνειδητής πράξης. Στο δικό μου DNA υπάρχει η λογική της συναίνεσης, το έχω αποδείξει αυτό άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, από όσες θέσεις ευθύνης υπηρέτησα. Καμία απλή αναλογική δε μπορεί να εμποδίσει το αυτοδιοίκητο της Περιφέρειας. Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε την Περιφέρεια με γνώμονα το γενικό καλό.

Οι πολίτες είναι ο καλύτερος κριτής και κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό

Το βίντεο της κυρίας Δούρου για το Μάτι πιστεύετε ότι ήταν μια λάθος κίνηση εκ μέρους της; Θα παίξει ρόλο στην τελική απόφαση των πολιτών;

Έχω πει πολλές φορές, ό,τι όλους μας κρίνει η κοινωνία, για τις πράξεις και παραλείψεις μας. Οι πολίτες είναι ο καλύτερος κριτής και κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Η κα Δούρου απέδειξε εδώ και 4,5 χρόνια, φέροντας την ευθύνη της Διοίκησης, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Πατρίδας μας, τι μπορεί πραγματικά να κάνει, τι δεν έκανε, τι θα μπορούσε να κάνει και πως διαχειρίστηκε τις κρίσιμες στιγμές και τις τραγωδίες που βιώσαμε όλοι. Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον τους αλλά και το μέλλον των παιδιών του. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαξιώνει και να υποτιμά τους συμπολίτες μας, με επικοινωνιακές πρακτικές και σκηνοθετημένους ρόλους. Είναι επικίνδυνο όποιος το τολμά.

Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον τους αλλά και το μέλλον των παιδιών τους

Η νυν περιφερειάρχης σας εγκαλεί για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και γενικότερα υποστηρίζει ότι δεν έχετε να επιδείξετε ουσιαστικό έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς απαντάτε στην κριτική της;

Η κα Περιφερειάρχης αλλά και οποιοσδήποτε άλλος θέλοντας να ασκήσει καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη κριτική στο πρόσωπό μου, αλλά και στον αυτοδιοικητικό μου ρόλο, πρώτα πρέπει να ενημερωθεί για τα στοιχειώδη. Για το τεράστιο έργο που μαζί με τους συνεργάτες μου καταφέραμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στο Δήμο Αμαρουσίου. Για την οικονομική εξυγίανση που πετύχαμε, αναλαμβάνοντας έναν Δήμο στα όρια της κατάρρευσης. Για το αποθεματικό που αφήνουμε στα ταμεία. Για τις ρυθμίσεις χρεών που έχουμε διεκπεραιώσει επ’ ωφελεία των δημοτών. Για τις σύγχρονες υποδομές. Για την κοινωνική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και για τις στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις μας που υλοποιήσαμε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Για όλα αυτά, που επί 12 χρόνια, μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες του Αμαρουσίου και σταθήκαμε υπεύθυνα δίπλα τους, βάζοντας στέρεες βάσεις για το μέλλον.
Όποιος δεν γνωρίζει, καλύτερα να μη μιλά, γιατί εκτίθεται.

Ας δούμε λοιπόν τις δικές σας προτάσεις: ένα από τα κομβικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Δε χρειάζεται να επαναλάβω, για πολλοστή φορά, το αυτονόητο. Ότι οι Διοικήσεις της κας Δούρου και του κ. Σγουρού απέτυχαν παταγωδώς, στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφήνοντας πίσω μια τεράστια «υγειονομική» βόμβα, στη Φυλή, με ορίζοντα επιβίωσης έως τις αρχές του 2020. Δεν υπάρχει χρόνος πλέον για χάσιμο. Το δικό μας σχέδιο είναι ξεκάθαρο και θα αρχίσουμε την εφαρμογή του από την πρώτη κιόλας ημέρα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν.
Στοχεύουμε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Στην εκπόνηση ενός νέου, ρεαλιστικού κι εφαρμόσιμου Περιφερειακού Σχεδιασμού, με βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση. Στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών, αλλά και στην διεκδίκηση «fast track» διαδικασιών από το Κράτος, για να προχωρήσουμε γρήγορα απαραίτητες κινήσεις, όπως η χωροθέτηση πράσινων σημείων στους Δήμους. Στην δρομολόγηση -μέσω ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος-, του οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Δεν υπόσχομαι περισσότερα, από όσα έχω τη δύναμη να υλοποιήσω, αλλά θα διεκδικήσω όσα μπορώ

Ποιες είναι, σε αδρές γραμμές, οι προτεραιότητές σας για την Περιφέρεια και πώς οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και της Αττικής γενικότερα θα δουν τη ζωή τους να βελτιώνεται;

Θέτουμε άμεσες προτεραιότητες. Την εκπόνηση ενός νέου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου Περιφερειακού Σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση.Την αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων.Τη δημιουργία επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή των 66 Δήμων της Αττικής, για την από κοινού συνδιαμόρφωση των αναγκαίων προτεραιοτήτων. Την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Την προώθηση συνεργειών με το Κεντρικό Κράτος αλλά και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, για την εκτέλεση έργων και την προσέλκυση επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Περιφέρειας, των δημόσιων υποδομών για την υγεία και την εκπαίδευση.

Όλα δείχνουν ότι αργότερα ή συντομότερα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή. Εάν εκλεγείτε, είστε έτοιμος να συγκρουστείτε με την επόμενη κυβέρνηση για να διεκδικήσετε πόρους ή οτιδήποτε άλλο για την Περιφέρεια;

Καταρχάς, ξεκαθαρίζω ότι, εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες, θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών και των 66 Δήμων της Αττικής. Γιατί, στο Λεκανοπέδιο τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα, είναι ίδια για όλους. Εξάλλου, στην αυτοδιοικητική μου διαδρομή, με καθοδηγούν οι αρχές κι αξίες μου, όχι η κομματική μου ταυτότητα, την οποία ασφαλώς και δεν απαρνούμαι.
Ξέρετε, η λέξη διεκδίκηση είναι μια έννοια που ταυτίζεται με τη μέχρι σήμερα πορεία μου. Αυτό δεν αλλάζει ανάλογα με την κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει χρόνια τώρα. Αυτό που θα συνεχίσω να κάνω είναι να διεκδικώ για τους πολίτες και για τις πόλεις μας, χωρίς εισαγωγικά και αστερίσκους. Όπως, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Αττική αλλά και η Πατρίδα μας.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις