Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Πολύωρη ομαδική ψυχοθεραπεία στην Πολιτική Γραμματεία

ΣΥΡΙΖΑ: Πολύωρη ομαδική ψυχοθεραπεία στην Πολιτική Γραμματεία

Ποια στελέχη θα βρεθούν στο στόχαστρο και γιατί στην συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 13.50 έφτασε στην Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Τι θα ζητήσουν οι 53 και ποιοι θα πουν ότι το κόμμα δεν στήριξε όσο έπρεπε τον πρωθυπουργό.

Σε ομαδική ψυχοθεραπεία αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ήδη από πολλά στελέχη του κόμματος εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για τα αίτια της ήττας. Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Κουμουνδούρου στη 1.50 το μεσημέρι. Η συνεδρίαση αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές ώρες ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί τα τελευταία 24ωρα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο και τα πρόσωπα που έπαιξαν έναν  ρόλο – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην προεκλογική περίοδο.

Ο  Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ανέδειξε ως βασικότερη αιτία της ήττας «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού».  Αναφερόμενος ωστόσο στις συμπεριφορές και το ύφος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δόθηκαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων».

Στο στόχαστρο Πολάκης και Βερναρδάκης

Η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας καθώς το θέμα που άνοιξε με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης είχε άλλωστε τοποθετηθεί ανοικτά κατά των δηλώσεων Πολάκη, ενώ στην Κουμουνδούρου υπήρχε γκρίνια και για την κάλυψη που έδωσε ο πρωθυπουργός στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στον Χριστόφορο Βερναρδάκη χρεώνεται η υπεραισιοδοξία που υπήρξε στο θέμα των μετρήσεων καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ώρα που τα exit poll ήταν στον αέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε η εντύπωση ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα θα ήταν τρεις έως πέντε μονάδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλά στελέχη της κυβέρνησης να εμφανίζονται σαν να έχουν άρνηση να αποδεχθούν το αποτέλεσμα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έμοιαζε να είναι σοκαρισμένος από τη  μεγάλη διαφορά.

Στο Χριστόφορο Βερναρδάκη χρεώνεται και η σπουδή για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς εκ του αποτελέσματος πολλοί θεωρούν ότι έγινε γρήγορα και με φθαρμένα πρόσωπα. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι το ΚΙΝΑΛ στο τέλος δεν θα βρίσκει την ψήφο του χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως αλαζονική καθώς δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πολλοί μιλούν για λάθος επικοινωνιακή τακτική σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα τα οποία δεν προβλήθηκαν όπως θα έπρεπε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των συντάξεων που αντί να βγει στην κυβέρνηση θετικά, τελικά λειτούργησε ως  μπούμερανγκ.

Τι θα κάνουν οι 53

Στην σημερινή σύσκεψη λοιπόν τα στελέχη των 53 ανάμεσα τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Τασία Χιστοδουλοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας αναμένεται να ζητήσουν σύγκλιση της ΚΕ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα καθώς θεωρούν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το αφήγημα αλλά και η τακτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Τόσο οι 53 όσο και ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης αναμένεται να αναφερθούν στο θέμα της διεύρυνσης αλλά και στα πρόσωπα που επελέγησαν.

Από την πλευρά των προεδρικών ασκείται ωστόσο κριτική στο κόμμα ότι δεν ενεργοποιήθηκε όπως έπρεπε παρά αφέθηκε μόνος του ο πρωθυπουργός να διασχίζει την Ελλάδα συμμετέχοντας σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις.

Κριτική για τον όλο σχεδιασμό αναμένεται να κάνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θεωρεί ότι το στενό επιτελείο της κυβέρνησης που κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποκοπεί από τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr εμφανίζεται να “έχει ανακάμψει” μετά το αρχικό σοκ που του έφεραν τα αποτελέσματα και αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη της Γραμματείας να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια καθώς μπροστά τους έχουν την δύσκολη μάχη των εθνικών εκλογών.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις