Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τσακαλώτος: 4 μέρες πριν τις εκλογές η ΝΔ δεν γνωρίζει την συνθήκη με τον ESM

Τσακαλώτος: 4 μέρες πριν τις εκλογές η ΝΔ δεν γνωρίζει την συνθήκη με τον ESM

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο δημοσιογράφος και υποψήφιος με την ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών τονίζει πως τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από την ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του… Πόντιου Πιλάτου.

Στην δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος επικεντρώνεται στο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει το “μαξιλάρι” ασφαλείας του ESM με τον τρόπο που είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ΝΔ δεν έχει καταλάβει τι είναι και σε τι χρησιμεύει το “μαξιλάρι” και δεν έχει διαβάσει τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μιλώντας στον Real Fm και απαντώντας στο ερώτημα για την κατάσταση των τραπεζών είπε μεταξύ άλλων ότι θα χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις και ότι θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσακαλώτου

“Μετά τη «σαφήνεια» που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Πριν λίγες μέρες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψει το «μαξιλάρι ασφαλείας». Σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παρ. 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ «το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί».

Τέσσερις μέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα αν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 34 δις €, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από την ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου”.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις