Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

120 δόσεις – εφορία: 99.000 επισκέψεις και 13.000 αιτήσεις!

120 δόσεις – εφορία: 99.000 επισκέψεις και 13.000 αιτήσεις!

Ξεπέρασε τους 13.000 ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία, σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συνολικά από χθες που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τώρα 99.000 φορολογούμενοι την έχουν επισκεφθεί για να ενημερωθούν σχετικά με τις οφειλές τους, τις δόσεις που δικαιούνται κ.τ.λ.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στην τρόικα και στους επικριτές της ρύθμισης, ότι το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία σε 120 δόσεις θα είναι αποτελεσματικό. Οι δανειστές πιστεύουν ότι θα φέρει λιγότερα έσοδα της τάξεως των 800 – 900 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει αυξημένα έσοδα κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» από χθες η ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις. Οι 3,9 εκατ. οφειλέτες έχουν προθεσμία 38 ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία. Η ηλεκτρονική εφαρμογή κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον των φορολογούμενων. Μέσα στις πέντε πρώτες ώρες περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι είχαν επισκεφθεί την πλατφόρμα ενώ 3.000 υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης  μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις). Ο αριθμός των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το ετήσιο εισόδημα του 2017 μπορεί να φθάσει έως τις 120 ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 24 δόσεις εφόσον πρόκειται για τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και έως 36 δόσεις για έκτακτες οφειλές. Οι δόσεις της ρύθμισης επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως με εξαίρεση τις οφειλές έως 3.000 ευρώ για τους οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι απλή και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν οκτώ βήματα:

  1. Ο οφειλέτης μπαίνει στη σελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr
  2. Στην κατηγορία υπηρεσίες προς τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις επιλέγει την ένδειξη αίτηση ρύθμισης οφειλών. Στη συνέχεια εισέρχεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  3. Στην αρχική σελίδα που εμφανίζεται επιλέγει πρώτα τον τύπο της ρύθμισης Ρ6 – αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή  προασαυξήσεων του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018.
  4. Στη συνέχεια επιλέγει κάνοντας κλικ την υποβολή νέας αίτησης
  5. Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη  (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κλπ), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η Δ.Ο.Υ. Στον πίνακα αυτό θα πρέπει να επιλέξει τις οφειλές που θέλει να ρυθμίσει.
  6. Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με τα εξής στοιχεία: το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, τις προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, το μέγιστο αριθμό δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμεί στο ύψος των προσαυξήσεων τον αριθμό των δόσεων. Στη συνέχεια  θα πρέπει να κάνει κλικ στην ένδειξη υπολογισμός ποσού δόσης και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίσει τη μηνιαία δόση.
  7. Στη συνέχεια εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή του αιτήματος ανοίγει το δρόμο για την έκδοση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης.
  8. Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις