Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

201 παλαιοί μέτοχοι στο ΣτΕ για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

201 παλαιοί μέτοχοι στο ΣτΕ για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μαζική προσφυγή κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ από 201 παλαιούς μετόχους του οργανισμού.

Οι παλαιοί μέτοχοι με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν αντιτίθενται στην αναγκαστική εξαγορά της εταιρίας απο το Ελληνικό Δημόσιο και την – οπως καταγγέλουν- μειώση της δικής τους περιουσίας και στρέφονται κατά του νόμου 4482/2017, με τις οποίες λύεται η από 30.04.2001 Οικονομική Συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και οργανισμού. Αυτή είναι η τρίτη προσφυγή που κατατίθεται στο ΣτΕ και με δεδομένο ότι οι δυο πρώτες θα συζητηθούν στις 4 Δεκεμβρίου, θεωρείται πιθανόν πως και η τριτη θα συνεκδικαστεί.
Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει-ήδη- εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία  “παγώνει” τη διαδικασία “εκκαθάρισης εν λειτουργία” του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επι αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες.
Με την νέα προσφυγή που επίσης  κατέθεσε ο καθηγητης Παν. Λαζαράτος, οι (κυρίως) μικρομέτοχοι του οργανισμού καταγγέλουν μεταξύ άλλων την πλήρη αποξένωση των αιτούντων – μετόχων από το νομικό πρόσωπο του Ο.Α.Σ.Θ., την οριστική αποστέρηση των δικαιωμάτων ψήφου που διαθέτουν εκ των μετοχών τους,  την οριστική αποστέρηση της συμμετοχής τους στην διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων του Ο.Α.Σ.Θ., την οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν την μη διάλυση του Ο.Α.Σ.Θ., παρά την αφαίρεση του προνομίου εκτελέσεως του συγκοινωνιακού του έργου που λαμβάνει χώρα με τον ν.4482/2017,
την οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν εκκαθαριστές και  την απώλεια της αξίας των μετοχών που διαθέτουν λόγω μη προβλέψεως βέβαιης, έγκαιρης και επαρκούς αποζημιώσεως των μετόχων και στον διορισμό με την κατά την παρ. 4 του άρθρου 23 απόφαση της νέας Γενικής Συνελεύσεως ενός μοναδικού μετόχου νέου συλλογικού οργάνου διοικήσεως (Διοικητικού Συμβουλίου).
Ειδκά για το τελευταλίο σκέλος οι αιτούντες καταγγέλουν τη νέα διοικησης του ΟΑΣΘ διότι παραιτηθηκε απο απαιτήσεις ύψους -όπως λένε- τουλαχιστον 47,5 εκατομμυρίων του ΟΑΣΘ απο το ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα οι ίδοιοι να μην αποζημιώνονται πλήρως για την απωλεια της περιουσίας τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις