Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

35 αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk θέλει να αγοράσει το ΓΕΣ – Απαραίτητη η απόκτησή τους

35 αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk θέλει να αγοράσει το ΓΕΣ – Απαραίτητη η απόκτησή τους

Η αγορά των αμερικανικών ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk θα είναι το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα κληθεί να διαπραγματευτεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η νέα του ηγεσία υπό τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.

Ο λόγος δεν είναι μόνο η καταληκτική ημερομηνία, η οποία προβλέπει η LOA που έχει ήδη παραλάβει η Ελληνική πλευρά, τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου αλλά και γιατί οι ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού επιβάλλουν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη υλοποίηση του προγράμματος για την αγορά των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk.

Η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων UH-1 Huey είναι πλέον μονόδρομος και όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η συμφωνία τόσο πιο νωρίς θα παραληφθούν τα πρώτα καινούργια ελικόπτερα.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο δρόμο για την απόκτηση των «πολυεργαλείων» ελικοπτέρων δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό, με τις πληροφορίες του Onalert.gr να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα περιορισμένα κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για μια σειρά κρίσιμα προγράμματα και των τριών Κλάδων.

Το τελικό κόστος για την απόκτηση των 35 ελικοπτέρων αγγίζει το 1,2 δις δολάρια και περιλαμβάνει εκπαίδευση, ανταλλακτικά σε περιορισμένο όμως αριθμό, υποστήριξη για πέντε χρόνια, οπλισμό και πυρομαχικά.

Το γεγονός πάντως ότι θα πρόκειται για διακρατική συμφωνία μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Services), η οποία προβλέπει αποπληρωμή έως το 2031 και μικρή προκαταβολή, αποτελεί διαπραγματευτικό «όπλο» στα χέρια του ΓΕΣ προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

H απόφαση για αγορά 35 ελικοπτέρων δεν είναι τυχαία

Όπως τονίζουν πηγές του Στρατιωτικού Επιτελείου στο Onalert.gr, η απόφαση για αγορά 35 ελικοπτέρων δεν είναι τυχαία, αλλά βασίζεται πάνω σε μελέτες σχετικά με τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού αλλά και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, καθώς τα UH-60M πρόκειται να αντικαταστήσουν τα σχεδόν διπλάσια σε αριθμό UH-1H, AB-205 και AB-205A1, τα οποία φυσικά διαθέτουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες ειδικά για το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Έτσι, ξεκαθαρίζεται ότι εάν τελικά ζητηθεί για δημοσιονομικούς λόγους να αποκτηθεί μικρότερος αριθμός ελικοπτέρων αυτά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες τόσο της Αεροπορίας Στρατού όσο και της ΔΕΠ.

Θα επιβαρυνθούν πολύ γρήγορα και δυσανάλογα με αποτέλεσμα σύντομα να απαιτείται νέα αγορά ελικοπτέρων, τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκτηθούν σε υψηλότερη τιμή και θα παραδοθούν αργότερα, καθώς η ζήτηση των Black Hawk παγκοσμίως βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Η νέα ηγεσία του ΓΕΣ και οι αρμόδιες διευθύνσεις θα κληθούν τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς και συγκεκριμένα με το «Black Hawk Utility Helicopter Project Office», σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προκειμένου να καταλήξουν στην τελική συμφωνία και να υπογραφεί η LOA.

Τότε θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να δεσμευτούν τα slots και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το οποίο την παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων εντός του 2025 και ολοκλήρωση της παραλαβής όλων των Black Hawk έως τα τέλη του 2027.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις