Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

8.819 οι θέσεις μαθητείας σε φορείς του Δημοσίου

θέσεις μαθητείας

Δείτε τις θέσεις μαθητείας ανά δήμο, όπως αυτές καθορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Τι ισχύει για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας και τις επιχειρήσεις.

Καθορίστηκε ο αριθμός μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ – Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, ΙΕΚ και ΕΠΑ.Σ.) που θα πραγματοποιήσουν Μαθητεία – Πρακτική Άσκηση σε φορείς του Δημοσίου Τομέα κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Το σύνολο των μαθητών που θα απασχοληθούν σε θέσεις Μαθητείας είναι 8.819. Δείτε εδώ τον αριθμό των μαθητών ανά δήμο.

Οι αρμοδιότητες του Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα μαθητείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν την ευθύνη για τον καθορισμό των ειδικοτήτων στις οποίες αναπτύσσονται τα προγράμματα ΕΠΑΣ Μαθητείας. Παράλληλα, το ΥΠΠΕΘ μέσω του ΙΕΠ και της ΓΓΔΒΜΝΓ, έχει την ευθύνη ανάπτυξης των προγραμμάτων σπουδών για κάθε ειδικότητα, καθορίζει τα απαραίτητα προσόντα των μαθητευομένων για εγγραφή στο πρόγραμμα μαθητείας, ενώ έχει και την ευθύνη της δημιουργίας εργαλείων αξιολόγησης των προγραμμάτων ΕΠΑΣ Μαθητείας.

Με το νέο αυτό πλαίσιο, η πολιτεία χαράσσει ενιαία στρατηγική για σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών και στην άμεση ένταξη στην παραγωγική διαδικασία.

ΕΠΑΣ Μαθητείας και επιχειρήσεις

Παράλληλα, οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ (Επαγγελματικές Σχολές) και τα ΙΕΚ του ΥΠΠΕΘ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, συνεργάζονται. Έτσι, διασφαλίζεται η διαδικασία διασύνδεσης και ταυτόχρονης βελτίωσης των πόλων της εκπαίδευσης και της εργασίας. Η μαθητεία διεξάγεται με βάση Πρόγραμμα Σπουδών, ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία εκπαιδευτικής δομής και επιχείρησης.

Προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση και ασφάλιση των μαθητευόμενων, με στόχο την εμπέδωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτή η αφομοίωση μιας κουλτούρας επένδυσης από τις επιχειρήσεις.

Με το Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση των προγραμμάτων Μαθητείας περνά στην ευθύνη ενός Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου. Στο νέο αυτό πλαίσιο διαχείρισης, αξιοποιείται η εμπειρία του ΟΑΕΔ στην οργάνωση των ΕΠΑΣ Μαθητείας και η συνεργασία του με τους εργοδότες. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματοποιείται σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις