Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

9 προτάσεις για το ασφαλιστικό από τον Α.Λοβέρδο

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Σοφών. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Κανένας πολίτης δεν θα εκπλαγεί, κανένας πολίτης δεν θα μάθει κάτι που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του,

 

…κανένας Κοινωνικός Εταίρος δεν θα αιφνιδιαστεί, όλες οι λύσεις θα δοθούν μέσα από έναν διάλογο που ήδη ξεκίνησε, συνεχίζεται και φαίνεται ότι θα είναι πολύ γόνιμος», είπε ο κ. Λοβέρδος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Επανέλαβε πως δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.
«Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε, θα τελειώσουμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα μας, ώστε επιτέλους να αρχίσει πια η επίλυση του ασφαλιστικού θέματος, που έχει προσλάβει εθνικά χαρακτηριστικά, όπως πολύ σωστά λέει ο κύριος Παπανδρέου» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Οι 9 προτάσεις που παρουσίασε στους εταίρους ο κ. Λοβέρδος αφορούν:

 

 
  1. Στο λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ταμείων. Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στην χώρα να βρει ευρωπαϊκούς πόρους, που θα στηρίξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και καταπολέμησης της φτώχειας.
  1. Στη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και στην ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών και παροχών, καθώς και στην ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία.
  2. Στην επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε, πέραν της διευκόλυνσης και του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
  3. Στη σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.
  4. Στις ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών.
  5. Στην ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  6. Στη θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την επικαιροποίησή του μετά από τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Στη θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία, σε όλα τα ταμεία. Και στη θέσπιση ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.
  7. Στην καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες.
  8. Στην ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, είναι άδικη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και ανεπαρκής.
 
 
Οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων, επισήμανε ο υπουργός, αυξάνονται ήδη με γεωμετρική πρόοδο. Η Επιτροπή της ΕΕ εκτιμά, πως το 2040 θα φτάσουν στο 24,1% του ΑΕΠ.
 
Τέλος, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, μετά την 30η Απριλίου 2010, οπότε και θα κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής, θα ακολουθήσει διάλογος εντός και εκτός Βουλής και αμέσως μετά θα ασκηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, έως το τέλος Ιουνίου του 2010, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε