Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αλαλούμ στα αεροδρόμια! Όλες οι ακυρώσεις των πτήσεων λόγω της απεργίας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες με αφορμή την απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
– Μπαράζ ανακοινώσεων από αεροπορικές εταιρείες για ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων
– Σε γραμμή… Ryanair η Ryanair: “Οι ΕΕΚ θα πρέπει να προωθούν τα αιτήματα τους μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, χωρίς απεργίες”
– Παίρνει θέση ο Χρήστος Σπίρτζης, με αιχμές στη Νέα Δημοκρατία
– “Αν οι ελεγκτές θέλουν διάλογο με συγκεκριμένα αιτήματα η πόρτα του υπουργείου παραμένει ανοχτή, διαφορετικά χαιρετισμούς στην ηγεσία της ΝΔ”

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας δημιουργούν ήδη “πονοκέφαλο” σε χιλιάδες επιβάτες που βλέπουν τις πτήσεις τους είτε να ακυρώνονται, είτε να τροποποιούνται.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, καλεί σε διάλογο τους ΕΕΚ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τους, αφού τονίζει πως «η απεργία έχει κομματικά κίνητρα»!

Οι αλλαγές που ανακοίνωσαν Aegean και Ολυμπιακή

Λόγω των εικοσιτετράωρων απεργιών που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από αύριο (ώρα 00:01) έως και τη Δευτέρα (ώρα 23:59), η AEGEAN και η Olympic Air ακυρώνουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ενώ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς και από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59, εκτός από 8 σκέλη πτήσεων που αλλάζουν ώρα αναχώρησης.

Επιπλέον, σήμερα η AEGEAN ακυρώνει τις πτήσεις της προς Τελ Αβιβ, Βηρυτό, Αμμάν, Τιφλίδα, Τεχεράνη και την πτήση Τεχεράνη-Αθήνα, ενώ σε άλλες τροποποιεί τις ώρες αναχώρησης.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Ryanair

Σε ακυρώσεις 110 πτήσεων προχωρά η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair,λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα, “ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των ελληνικών ουρανών”.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι προχωρά σε εξαναγκαστική ακύρωση 4 πτήσεων σήμερα το βράδυ και όλων των πτήσεων (106 σε σύνολο) προς/από και εντός Ελλάδος, αύριο Κυριακή , με πιθανότητα περισσότερων ακυρώσεων και καθυστερήσεων την Δευτέρα.

Τα μέτρα που προτείνει να ληφθούν «ώστε να αποτρέψει τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από μικρές ομάδες Ελεγτών Εναέριας Κυκλοφορία (ΕΕΚ) είναι: οι ΕΕΚ θα πρέπει να προωθούν τα αιτήματα τους μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, χωρίς απεργίες. Να επιτρέπεται σε ΕΕΚ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών να συντονίζουν τις πτήσεις κατά την διάρκεια απεργιών των ΕΕΚ.Να μην επηρεάζονται οι πτήσεις που διέρχονται μέσω του εναέριου χώρου της χώρας που έχει απεργία. Να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρίες να λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων των εξόδων που ορίζει ο νόμος EU261 από τους παράγοντες των απεργιών“.

Τέλος, η εταιρεία ζητά συγνώμη από τους πελάτες της και τους παροτρύνει να ενημερώνονται για την κατάσταση της πτήσης τους μέσω του Ryanair.com προτού πάνε στο αεροδρόμιο. Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που επηρεάζονται, έχουν ενημερωθεί μέσω email και SMS, ενώ τους έχουν δοθεί οι παρακάτω επιλογές: πλήρης επιστροφή χρημάτων, κράτηση στην επόμενη διαθέσιμη πτήση ή κράτηση σε ένα άλλο δρομολόγιο.

Το μήνυμα που βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται το site του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Υπόνοιες από Σπίρτζη

Ανοιχτός σε διάλογο με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ακόμη και σήμερα, καλώντας τους να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα, δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, διαφορετικά «η απεργία έχει κομματικά κίνητρα». Με σημερινή δήλωσή του, ο αρμόδιος υπουργός αφήνει αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και κατηγορεί τους ελεγκτές «για απεργία χωρίς αιτήματα», σημειώνοντας ότι απειλούν με ομηρία χιλιάδες ταξιδιώτες απλώς για να «υπηρετήσουν» μικροκομματικά παιγνίδια και σκοπιμότητες.

Σπίρτζης: “Αναρωτιόμαστε εάν ενημέρωσε το σωματείο το γραφείο τύπου της ΝΔ ή όχι.Οι μάσκες έπεσαν. Τα πρόσωπα, οι κομματικές στοχεύσεις και οι επιδιώξεις φάνηκαν πλέον καθαρά”

Σύμφωνα με το υπουργείο, στη χθεσινή συνάντηση με τα σωματεία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε ερωτήσεις για τα συγκεκριμένα αιτήματα τους, η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου ήταν ότι δεν έγινε διαβούλευση και ότι πιάστηκαν εξαπίνης. Σε δεύτερη, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών, επιβεβαιωτική ερώτηση αν αυτά είναι τα αιτήματα του κλάδου και εάν έχουν να αναφέρουν συγκεκριμένα θέματα, η απάντηση ήταν ότι «αυτά είναι…». Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι εφόσον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, μετά τα όσα έχουν γίνει, η απεργία έχει κομματικά κίνητρα.

“Η επιβεβαίωση”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “ήρθε λίγο αργότερα, όταν το Σωματείο Ελεγκτών εξέδωσε δελτίο τύπου για τη συνάντηση και σχεδόν ταυτόχρονα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «προτρέπει» τους ελεγκτές να μην απεργήσουν.

Αν οι ελεγκτές θέλουν διάλογο“, σημειώνεται, “η πόρτα του υπουργείου, ήταν, είναι και θα παραμείνει ανοιχτή. Για να δοθούν διαβεβαιώσεις, πρέπει να διατυπωθούν αιτήματα. Όταν σκεφθούν να τα διατυπώσουν, είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με τη ΝΔ, θα απαντηθούν, για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Αν αυτά τα αιτήματα ή οι ενστάσεις είναι σε επίπεδο πολιτικής, όπως αυτό που δήλωσαν στο Κοινοβούλιο, ότι δεν έχουν πρόβλημα η Αεροναυτιλία να είναι Α.Ε., προφανώς δεν θα συμφωνήσουμε για λόγους εθνικού και δημόσιου συμφέροντος. Αν είναι συγκεκριμένα και δεν είχαν την «ικανότητα» να τα διατυπώσουν στη χθεσινή συνάντηση, τους περιμένουμε σήμερα το πρωί είτε με ανακοίνωση είτε στο υπουργείο”. “Διαφορετικά“, καταλήγει η δήλωση του κ. Σπίρτζη,” χαιρετισμούς στην ηγεσία της ΝΔ“.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε