Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Black Friday 2020: Τελικά από πού ήρθε αυτή η «γιορτή»;

Black Friday 2020

Πέντε χρόνια ζωής μετρά η «Μαύρη Παρασκευή» στην Ελλάδα, αλλά από πού μας ήρθε μια από τις μεγαλύτερες εκπτωτικές «γιορτές» του έτους; H Black Friday 2020 «πέφτει» στις 27 Νοεμβρίου· θα είναι, δε, η πέμπτη χρονιά που θα έχουμε Black Friday, από την πρώτη του 2016, όταν και η Αμερικάνικη παράδοση ήρθε στην Ελλάδα. Τι είναι, όμως, αυτή η Black Friday, επιτέλους;

Κατ’ αρχήν, να εξηγήσουμε πως η Black Friday μετακινείται σε ημερομηνία, απλώς διότι ακολουθεί μια πραγματική γιορτή. Όχι δική μας, αλλά των Αμερικάνων. Η γιορτή των Ευχαριστιών, λοιπόν, το γνωστό (ίσως) Thanksgiving, «πέφτει» την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε έτους. Το Thanksgiving είναι κανονική αργία στις ΗΠΑ, με παρελάσεις και με γαλοπούλες στο φούρνο και με σημαιοστολισμούς και όλα τα… κομφόρ. Και βέβαια, με δώρα. Πολλά δώρα.

Η Black Friday, λοιπόν, είναι η Παρασκευή ακριβώς την επόμενη ημέρα μετά το Thanksgiving. Στις ΗΠΑ, το Black Friday επικράτησε να αφορά καταστήματα ηλεκτρικών και, αργότερα, ηλεκτρονικών συσκευών, τα οποία έκαναν «ξεστοκάρισμα» δίνοντας στους καταναλωτές την ευκαιρία να πάρουν συσκευές σε πολύ χαμηλές τιμές. Ομοίως και εδώ, αν και δεν έχουμε Thanksgiving, έχουμε Black Friday τιμές σε smartphones, laptops, τηλεοράσεις, οικιακές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά), ακόμη και σε παιχνίδια! Πλέον, η Black Friday τα καλύπτει όλα!

Γιατί, όμως, μαύρη; Χμ… εδώ οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το «μαύρο» δεν σχετίζεται με κάτι δυσοίωνο, αλλά με το μαύρο μελάνι, με το οποίο οι λογιστές των επιχειρήσεων σημείωναν τα κέρδη – σε αντίθεση με το κόκκινο μελάνι το οποίο χρησιμοποιούσαν για να σημειώσουν τις «χασούρες». Με άλλα λόγια, η Black Friday, λένε, είναι η μέρα στην οποία τα μαγαζιά «ρέφαραν» τις χασούρες των προηγούμενων εβδομάδων και έφερναν τον ισολογισμό του Νοεμβρίου «στο μαύρο».

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως η Παρασκευή είναι «μαύρη» γιατί απλά, μεταξύ της αργίας της Πέμπτης (Thanksgiving) και του Σαββατοκύριακου, υπάρχει αυτή η καταραμένη η μαύρη Παρασκευή, η οποία ΔΕΝ είναι αργία! Και επειδή στην Αμερική δεν συνηθίζουν να παίρνουν άδεια και να το κάνουν τετραήμερο “που-που -σου- κου ”, έπρεπε να πάνε να δουλέψουν.

Όποια κι αν είναι η πραγματική προέλευση του ονόματος, όμως, η ιστορία «έγραψε» πως η Black Friday, όσο κι αν δεν έχουμε «γιορτή των Ευχαριστιών» στην Ελλάδα, έχει γίνει ήδη θεσμός σε όλη την αγορά.

Επομένως μπορείς να χαλαρώσεις και να κάτσεις στον καναπέ ή στο γραφείο σου και να κάνεις τις αγορές μέσω του υπολογιστή, από την ασφάλεια του σπιτιού σου. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από τη Black Friday online, να κάνεις τα ψώνια σου ακόμη κι από το… κρεβάτι, από το smartphone, το tablet ή το laptop σου; Μπααα…

Συντονίσου από τώρα, γράψου στο newsletter του Public, για να μάθεις πρώτος τις Black Friday προσφορές και να πάρεις αυτό που θες, στην καλύτερη τιμή της αγοράς!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις