Ελλάδα

Black Hawk: Τα πρώτα ελικόπτερα αναμένεται να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού έως τα τέλη του 2027

Οι λεπτομέρειες του εξοπλιστικού προγράμματος που θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων

Χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση και εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά το πρόγραμμα της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού για 35 νέα ελικόπτερα αμερικανικής κατασκευής τύπου UH-60M Black Hawk.

Τα πρώτα ελληνικά ελικόπτερα τύπου Black Hawk ήδη έχουν αρχίσει να συναρμολογούνται στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως προβλέπει η σχετική διακρατική σύμβαση, θα αρχίσουν να παραδίδονται εντός του 2027 σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έπειτα από την καταστροφή του αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας εξαιτίας της θεομηνίας «Daniel», τα ελικόπτερα Black Hawk αναμένεται να έχουν ως βάση τους – όπως έχει αναφέρει το OnAlert.gr – το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές αυτοψίες στο χώρο, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και τα σχετικά κονδύλια για την κατασκευή υποδομών όπου θα φιλοξενούνται και θα συντηρούνται τα ελικόπτερα, αλλά και για την εξυπηρέτηση του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού.

Εντός του 2026, πυρήνας στελεχών της Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος θα αποτελείται από έμπειρους αλλά και νεότερους χειριστές και τεχνικούς, αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτεί στα καινούργια ελικόπτερα.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Fort Novosel στην Aλαμπάμα σε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, όπου εκπαιδεύεται στα Black Hawk και ο Αμερικανικός Στρατός.

Η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα συνδυαστεί με την παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων, ώστε η εκπαίδευση να συνεχιστεί τόσο στο έδαφος με τη βοήθεια και των εξομοιωτών όσο και στον αέρα.

Σε πρώτη φάση στην Ελλάδα θα μεταβούν και Αμερικανοί εκπαιδευτές, οι οποίοι θα παραμείνουν όσο απαιτηθεί. Στόχος είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων τα καινούργια ελικόπτερα να χαρακτηριστούν πλήρως επιχειρησιακά.

Η παραλαβή των Black Hawk θα συμπέσει χρονικά με την σταδιακή απόσυρση του μεγαλύτερου αριθμού των ελικοπτέρων παλαιάς τεχνολογίας UH-1 Huey. Θα διατηρηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός, ο οποίος θα αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές κυρίως επιτήρησης.

Και τα 35 ελικόπτερα Black Hawk αναμένεται να παραληφθούν σε διαμόρφωση «Utility», δηλαδή με τον βασικό τους εξοπλισμό, προκειμένου να αναλαμβάνουν αποστολές γενικής χρήσης εξοπλισμένα με πολυβόλα.

Σε επόμενη φάση πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ τα τέσσερα ελικόπτερα που προορίζονται για τις ανάγκες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και θα εξοπλιστούν με επιπλέον πολυβόλα, πλάκες θωράκισης, ρουκέτες αλλά και επιπλέον αισθητήρες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι αυξάνονται οι διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων NH-90, τα οποία έχουν ως βάση τους τα Μέγαρα και θεωρούνται ιδανικά για ειδικές επιχειρήσεις, είναι πιθανό να καθυστερήσει την χρήση των Black Hawk για τις ανάγκες των Μονάδων της ΔΕΠ.

Το πρόγραμμα απόκτησης των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk άγγιξε το 1,14 δισεκ. ευρώ, με την αποπληρωμή του να έχει ήδη αρχίσει και να ολοκληρώνεται σε 7 χρόνια, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός του 2031, δηλαδή αρκετά αργότερα από την παράδοση των τελευταίων ελικοπτέρων.

Ταυτόχρονα με την συμφωνία απόκτησης των Black Hawk υπεγράφη και η συμφωνία εν συνεχεία υποστήριξης ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, για την υποστήριξη των ελικοπτέρων για 7 χρόνια.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ψάχναμε με φακούς, οι γονείς δεν μας άνοιγαν, δεν ξέραμε τι θα αντικρίσουμε» λέει ο αστυνομικός που βρήκε το μωρό στο μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη
«Εισβάλαμε στο σπίτι, το σπίτι δεν είχε ρεύμα, ακολουθήσαμε το κλάμα του παιδιού - Οι γονείς κοιμόντουσαν στο δωμάτιο με άλλα τρία ανήλικα ενώ το παιδί έκλαιγε», λέει ο αστυνομικός
Το μπαλκόνι στο οποίο παράτησαν το μωρό οι γονείς του
Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες που αποκλείστηκαν στο Ισραήλ - «Πέρασαν πύραυλοι από πάνω μας, είμαστε σε τέσσερα λεωφορεία περίπου 400 Έλληνες»
«Μας έβαλαν σε πούλμαν, δεν ξέρουμε τον προορισμό, στόχος είναι να φτάσουμε στα σύνορα. Μας περιμένουν αεροπορικά αεροσκάφη και boeing», λένε οι Έλληνες καλλιτέχνες για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής από τη Μέση Ανατολή
Μανώλης Καραντίνης
Ξέσπασε ο Μανιαδάκης στη δίκη για τη Novartis: «Υπήρξε βιομηχανία καταγγελιών εναντίον μου, με διαδοχικές έρευνες – Η καριέρα μου δεν αποκαταστάθηκε ποτέ»
«Μου είπαν ότι θέλουν να καταδικάσουν τη Novartis. Ο Σαράκης μου το είπε και ότι αν καταδικάσουμε την εταιρία θα πάρουμε λεφτά και θα τα φάμε στη Ρωσία»
Δικαστήριο
Πάνω από 160 οδηγοί θετικοί σε αλκοτέστ – Σε σχεδόν 8.000 ελέγχους προχώρησε η ΕΛΑΣ το Σαββατοκύριακο
Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Λεωφόρου Ποσειδώνος, Λεωφόρου Βουλιαγμένης και βεβαιώθηκαν 166 παραβάσεις, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Αλκοτέστ
10
Όλη η δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων που αποτελούνταν από οπαδούς μεγάλης ομάδας – 12 συλλήψεις μέχρι στιγμής
Τα μέλη κατηγορούνται για οργανωμένες επιθέσεις με στόχο οπαδούς άλλων ομάδων αλλά και αστυνομικούς, με χαρακτηριστική περίπτωση τη διαδήλωση για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών
Αστυνομία
9