Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

F-16 Viper: Απόλυτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών

F-16 Viper: Απόλυτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών
Eurokinissi

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η πτήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ. Με το διθέσιο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας ο Νίκος Δένδιας πέταξε για περισσότερο από μια ώρα στην πίσω θέση με κυβερνήτη τον Διοικητή της 340 Πολεμικής Μοίρας «Αλεπού».

Η ολοκλήρωση χωρίς προβλήματα του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 52 σε διαμόρφωση Viper αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ παράμετρο για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας την ώρα που οι γείτονες πήραν τελικά το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την αγορά 40 καινούργιων μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση σε Viper ακόμη 80.

Μπορεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 μαχητικών να αποτελεί το μοναδικό ίσως project της ΕΑΒ το οποίο κυλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όμως τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην εταιρία με τις μαζικές παραιτήσεις εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και την αδυναμία προσλήψεων, προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Για την Πολεμική Αεροπορία η ομαλή συνέχιση του προγράμματος αποτελεί must προτεραιότητα την ώρα μάλιστα που η πρόταση του Αεροπορικού Επιτελείου είναι η αναβάθμιση σε Viper να επεκταθεί το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά την παράδοση και του τελευταίου μαχητικού και στα 38 F-16 block 50 που προέρχονται από την 341 και 347 Πολεμικές Μοίρες της Νέας Αγχιάλου.

Οι τουλάχιστον 60 παραιτήσεις εξειδικευμένων τεχνικών οι οποίοι απασχολούνταν στο πρόγραμμα Viper οι οποίες έως τώρα δεν έχουν καλυφθεί από τις προσλήψεις – πραγματοποιούνται σε μικρούς αριθμούς και με εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ – προκαλούν εύλογο προβληματισμό στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έως τώρα έχουν παραδοθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στις δύο Πολεμικές Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα συνολικά 17 μαχητικά Viper. Έως τα τέλη του 2024 αναμένεται τόσο η 340 Μοίρα «Αλεπού» όσο και η πρώτη Μοίρα που ενισχύθηκε με Viper, η 343 Μοίρα «Αστέρι» να έχουν παραλάβει το σύνολο των μαχητικών ώστε να ακολουθήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι παραδόσεις αναβαθμισμένων Viper στη 337 Μοίρα «Φάντασμα». Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2027 όταν θα παραδοθούν και τα τελευταία αναβαθμισμένα μαχητικά στις δύο Πολεμικές Μοίρες του Άραξου, την 335 Μοίρα «Τίγρης» και της 336 Μοίρα «Όλυμπος».

Όμως η απώλεια εξειδικευμένων τεχνικών από την ΕΑΒ την ώρα που παρατηρούνται ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα στα υπόλοιπα προγράμματα όπως της αναβάθμισης των P-3 ORION αλλά και της συντήρησης των C-130 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που έχει να διαχειριστεί η νέα Διοίκηση.

Λύσεις όπως το μπόνους παραγωγικότητας φαίνεται ότι έως τώρα δεν έχουν αποδώσει με την «αιμορραγία» πολύτιμου προσωπικού να συνεχίζεται χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται λύση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Την ώρα μάλιστα που προκύπτουν συνεχώς νέες ανάγκες όπως η μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων UAV με τα σχετικά προγράμματα να έχουν παρουσιάσει ελάχιστη πρόοδο την ώρα που οι γείτονες προχωρούν σε δοκιμαστική πτήση πρωτότυπου μαχητικού 5ης γενιάς.

πηγή: OnAlert.grΡεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις