Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

F-35: Αμερικανικό «κάλεσμα» στη ΓΔΑΕΕ για τα stealth μαχητικά στην Ελλάδα

F-35 Ουκρανία υπερπτήσεις
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επαφές ανάμεσα σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς, τύπου F-35.

Η τελευταία εξέλιξη είναι πως ΓΔΑΕΕ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 11.02.2022, έγινε επίσκεψη των εκπροσώπων της Διεύθυνσης Προγραμμάτων F-35 του Department of Defense (DoD) των ΗΠΑ στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης αναφορικά με το αεροσκάφος Joint Strike Fighter F-35.

Οι εξελίξεις για τα F-35 στην Ελλάδα

Όπως καθίσταται σαφές από τις συνομιλίες των δύο πλευρών, η Ελλάδα έχει μπει «στο στόχαστρο» του αμερικανικού Πενταγώνου, μετά το «πράσινο φως της Γερουσίας», ως υποψήφια χώρα για την απόκτηση των πιο προηγμένων αεροσκαφών στον κόσμο, κάτι που μπορεί να γίνει βάσει της νέας Δομής Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει τα εξής, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Οκτωβρίου , για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – Γαλλίας την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια:

«Η απαίτηση που έχει τεθεί από τα επιτελεία είναι για συνολικά 48 αεροσκάφη νέας γενιάς, από τα Rafale (που είναι 4++ γενιάς) έως και τα F-35 (που είναι πέμπτης γενιάς), καθώς επίσης και για συνολικά 12 -13 κύριες μονάδες κρούσης, δηλαδή φρεγάτες και ίσως κορβέτες».

Βάσει των όσων ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι τότε πιθανό να προχωρήσει η συζήτηση στο μέλλον για προμήθεια stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, καθώς από τα συνολικά 48 αεροσκάφη που προβλέπονται, τα 24 είναι τα Rafale που έχουν ανακοινωθεί και άρα μένουν ισάριθμες «κενές θέσεις» που θα πρέπει να καλυφθούν. Σε αυτό, αξίζει να λάβουμε υπόψη και το νομοσχέδιο Μενέντεζ, για την πιθανή προμήθεια των F-35 στη χώρα μας».

Πηγή: onalert.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις