Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Folli Follie: Σε δίκη 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση – Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα

Folli Follie: Σε δίκη 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση – Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα

Την παραπομπή στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 13 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Folli Follie αποφάσισε με το υπ΄αριθμόν 2896/2021 βούλευμα του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο εδώλιο βρίσκονται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, Τζώρτζης και η σύζυγός του, Καίτη, για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων.

Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή 16 εκ των συνολικά 31 κατηγορουμένων στην υπόθεση ότι αν και ήταν μεν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες, δεν είχαν δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα – είτε την επιστημονική, είτε την πραγματική – ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας. Άλλωστε οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.

Για δύο κατηγορούμενους έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Οι 13 κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν σε δίκη θα καθίσουν στο εδώλιο για σειρά κακουργηματικών πράξεων στα οποίες περιλαμβάνονται τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, ενώ ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

click4more Folli Follie: Πρόστιμο 16,8 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και σε ακόμη 11 φυσικά πρόσωπα

Η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, το ακριβές όμως ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, από το έτος 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών ( statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000.

Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, οι κατηγορούμενοι, τα έστελναν ( με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων. Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

click4more Folli Follie: Δίκη για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και 18 κατηγορουμένων ζητά ο Εισαγγελέας

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά. Πετύχαιναν δε να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας. Η κομπίνα αποκαλύφθηκε το 2018, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες η προσωρινή κράτηση του πρώην προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, με μία πρόταση 616 σελίδων, είχε ζητήσει να δικαστεί συνολικά 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, θεωρώντας πως επρόκειτο για “επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα” η οποία λειτουργούσε “βάση οργανωμένου σχεδίου”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις