Τετάρτη, 8 Μαΐ
23oC Αθήνα

Λέκκας: “Έσπασε το ρήγμα και έδωσε τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά”

Λέκκας: “Έσπασε το ρήγμα και έδωσε τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά”

Οι έλεγχοι στα κτίρια πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν επισημαίνει στο Newsit o Eυθύμιος Λέκκας και τονίζει πως το ρήγμα έσπασε και ένας νέος κλάδος έδωσε τον νέο μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά.

Αν και η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται εδώ και μια εβδομάδα στην Κεφαλονιά, ο νέος μεγάλος σεισμός που έγινε τα ξημερώματα τρόμαξε τους κατοίκους και προκάλεσε νέα προβλήματα σε κτίρια και υποδομές.

“Εσπασε το ρήγμα και ένας νέος κλάδος έδωσε τον νέο σεισμό”

Οπως δήλωσε στο Νewsit o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Eυθύμιος Λέκκας ο οποίος βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στην Κεφαλονιά,  “ο σημερινός σεισμός που εκδηλώθηκε στις 5.10 το πρωί, είχε ένα μέγεθος της τάξης των 5,9 με 6 ρίχτερ. Ηταν ένας σεισμός ο οποίος ανήκει μέσα στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της περασμένης Κυριακής και ουσιαστικά ταλαιπώρησε πάρα πολύ τους κατοίκους και τις κατασκευές. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, ορισμένες κατασκευές της Παλικής χερσονήσου και του Ληξουρίου κατέρρευσαν και έχουμε κάποιους τραυματίες. Βέβαια έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Αργοστόλι όπου το ξενοδοχείο το οποίο διαμέναμε στάθηκε οριακά.

Από εκεί και πέρα θεωρώ οτι είναι ένας καινούργιος κλάδος του ρήγματος που έσπασε και έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό. Εχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια διαδικασία σεισμικής δραστηριότητας νέα και το επίκεντρο τοποθετείται στις δυτικές ακτές της Παλικής χερσονήσου, το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο.

Εκείνο που πρώτα πρέπει να γίνει είναι βέβαια η αρωγή στους κατοίκους οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί και δεύτερον πρέπει να αρχίσει ξανά ο λεπτομερής έλεγχος των κατασκευών, καθώς ο πρώτος έλεγχος και οι πρώτες αυτοψίες σαφώς δεν ισχύουν γιατί έχουμε να κάνουμε με μια καινούργια κατάσταση. Στην ουσία ξεκινάμε από το μηδέν.

Το γεγονός πως μιλάμε για το ίδιο ρήγμα αλλά για νέα εστία είναι ανησυχητικό μέχρι ενός βαθμού γιατί μιλάμε για μια νέα κατάσταση την οποία τώρα εξετάζουμε και τώρα αξιολογούμε” είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.

Aκούστε τις δηλώσεις του Ευθύμη Λέκκα στο NewsIt:

Σε κάθε περίπτωση οι σεισμολόγοι προτρέπουν τους κατοίκους να μην μπουν μέσα στα σπίτια τους καθώς υπάρχει κίνδυνος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι πρώτες εικόνες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά – Απίστευτο video από τη στιγμή που σείστηκε η γη! Στο Ληξούρι οι περισσότερες ζημιές 

Άνδρες της ΕΜΑΚ πηγαίνουν στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Έγειρε το καμπαναριό στα Κουρουκλάτα! (ΦΩΤΟ)

Γεωδυναμικό: Θα γίνουν κι άλλοι σεισμοί στην Κεφαλονιά – Ίσως ενεργοποιήθηκε η περιοχή που «έδωσε» το σεισμό του ’53!

Στο πόδι πάλι η Κεφαλονιά! Τραυματίες από ισχυρό σεισμό 5,7 ρίχτερ! – Εντολή στους κατοίκους να μη γυρίσουν στα σπίτια τους πριν το μεσημέρι

Σείστηκαν Πάτρα, Ζάκυνθος, Αγρίνιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Συνεχείς σεισμούς περιμένουν τώρα στην Κεφαλονιά

Ισχυρός μετασεισμός στην Κεφαλονιά – 4.6 Ρίχτερ ταρακούνησαν ξανά το νησί

Σεισμός στη Φθιώτιδα, αισθητός και στην Αττική – Στο χορό των Ρίχτερ παραμένει η Κεφαλονιά

Και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην Κεφαλονιά για τους σεισμόπληκτους

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε