Ελλάδα

Νάξος: Ασφάλισαν με συρματόπλεγμα την Πορτάρα μετά το περιστατικό με τον τουρίστα που σήκωσε αρχαίο μάρμαρο

Αν και η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος έγινε για να σταματήσει ο βανδαλισμός, πολλοί τουρίστες αλλά και κάτοικοι αντιδρούν λέγοντας πως υποβαθμίζεται αισθητικά το μνημείο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να προστατεύσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Πορτάρα της Νάξου, αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές. Για τον λόγο αυτό στήθηκε τη Δευτέρα (04.08.2025) περιμετρικά του μνημείου συρματόπλεγμα ώστε αυτοί που δεν σέβονται τον αρχαιολογικό χώρο να μην μπορούν να το προσεγγίσουν.

Μετά το εξοργιστικό περιστατικό κατά το οποίο τουρίστας σήκωσε μάρμαρο χιλιάδων ετών από την Πορτάρα Νάξου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων, ενώ ο προϊστάμενός της, Δημήτρης Αθανασούλης, προχώρησε σε αυτοψία διαπιστώνοντας πως δεν υπήρξε φθορά στο ίδιο το μνημείο, ωστόσο έκανε λόγο για «προσβολή» και «έλλειψη σεβασμού» στον αρχαιολογικό χώρο.

Πορτάρα

Το συρματόπλεγμα φαίνεται πως τοποθετήθηκε με σκοπό να σταματήσει ο βανδαλισμός του μνημείου καθώς πολλοί τουρίστες ή πατούν σε απαγορευμένα σημεία ή μετακινούν τα μάρμαρα, μόνο και μόνο για μία selfie.

Άλλοι αρκούνται στο να κάνουν πικ νικ πάνω στα αρχαία μάρμαρα.

Η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι «υποβαθμίζει αισθητικά το μνημείο» και ότι η προστασία του θα μπορούσε να επιτευχθεί με πολλούς άλλους, πιο διακριτικούς τρόπους, αναφέρει το cyclades24.gr.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εισαγγελική έρευνα για την ποιότητα του πόσιμου νερού σε Σιθωνία Χαλκιδικής και Βόλβη Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο των δύο εισαγγελικών ερευνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης ζητά να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράλειψης λήψης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
Βρύση σε χωριό
Κατασχέθηκαν 6,2 τόνοι κρεάτων από 20 επιχειρήσεις στην Αττική – Βρέθηκε παράνομο εργοστάσιο στο Ίλιον
Ο αρχικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, όπου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία που εμφανιζόταν στα αρχεία είχε διακόψει τη λειτουργία της
Κατασχεμένα μπιφτέκια από την Περιφέρεια 16