Lockdown στην Αττική: Όλα τα μέτρα – Τι αλλάζει με τον κωδικό 6 και ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά

Στις 12:00 αναμένεται να εξειδικευθούν τα μέτρα ενόψει της εφαρμογής του lockdown από αύριο στην Αττική. Δείτε όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Μετακινήσεις, λιανεμπόριο, σχολεία, άδεια ειδικού σκοπού, απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις στην Αττική αλλά και πως θα λειτουργεί η αγορά ενόψει της εφαρμογής του lockdown και των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 11/02/2021 έως και τις 28/02/2021, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε όσον αφορά στον κωδικό 6 που είναι αυτός που στέλνουμε με sms στο 13033 για άθληση όσο και για βόλτα του κατοικίδιού μας θα εξακολουθήσει να ισχύει αλλά μόνο για μετακίνηση με τα πόδια στην γειτονιά που μένει ο καθένας. Όποιος στείλει τον κωδικό 6 και είναι στο αυτοκίνητό του θα παρανομεί, είπε ο κ. Σταμπουλίδης. 

Click4More Αγίου Βαλεντίνου: Ανοικτά τα ανθοπωλεία το Σαββατοκύριακο με click inside

Με άλλα λόγια δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο για άθληση σε χώρους μακριά από τον τόπο διαμονής ή για βόλτα του κατοικίδιου.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία, τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τηλεφωνίας μόνο για πληρωμή λογαριασμών και για επισκευή συσκευών.

Επίσης ανοικτά θα είναι: pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών με ραντεβού και τα περίπτερα σε 24ωρη λειτουργία.

Τα κομμωτήρια θα είναι κλειστά όπως και τα καταστήματα μανικιούρ και πεντικιούρ και τα κέντρα αισθητικής. 

Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Τι δεν επιτρέπεται να πωλούν τα καταστήματα που θα είναι ανοικτά

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ. 

Τι θα ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας 

Τις καθημερινές η μετακίνηση θα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 05:00 έως τις 18:00. 

Τι θα ισχύει για την τηλεργασία

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο. Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.

Άδεια ειδικού σκοπού 

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και για αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Πως θα λειτουργούν τα σχολεία 

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα δια ζώσης μαθημάτων για τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, καθώς από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, για όλα τα σχολεία θα επανέλθει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση για τα σχολεία θα συνεχίσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε -εκτός απροόπτου- θα παύσει η ισχύς του lockdown. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία ειδικής αγωγής που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με δια ζώσης μαθήματα.

Η εγκύκλιος για την τηλεκπαίδευση θα δίνει αναλυτικές οδηγίες για το ωράριο που θα ακολουθεί κάθε βαθμίδα. Το σύστημα που θα υιοθετηθεί θα είναι ίδιο με αυτό που ακολουθήθηκε τον Νοέμβριο και προέβλεπε πως το πρωί θα κάνουν μαθήματα (με τηλεκπαίδευση) τα γυμνάσια και τα λύκεια και το μεσημέρι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Επιπλέον, από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ2.

Δικαστήρια

Προσωρινά κλειστά θα παραμείνουν, τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28 Φεβρουαρίου. Θα πραγματοποιούνται δίκες στις εξής περιπτώσεις:

Αυτοφόρων πλημμελημάτων.

Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκιση του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μηνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021.

Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αποφυλακίζονται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης το ΣΕΗ για την απολογία του

Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης το ΣΕΗ για την απολογία του

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα του – προφυλακισμένου πια – τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. ... Διαβάστε περισσότερα
Χαρδαλιάς: «Βράζει» ο Πειραιάς – Που εντοπίζονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού

Χαρδαλιάς: «Βράζει» ο Πειραιάς – Που εντοπίζονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού

Σε επικίνδυνη επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται η περιφέρεια του Πειραιά αλλά και αυτή του δυτικού τομέα της Αττικής επεσήμανε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς. ... Διαβάστε περισσότερα
«Έσπασε» ο Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορονοϊό – Με τρεμάμενη φωνή «ένα χρόνο μετά»

«Έσπασε» ο Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορονοϊό – Με τρεμάμενη φωνή «ένα χρόνο μετά»

Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Παρασκευής (26.02.2021), όταν και ανακοίνωσε την παράταση ... Διαβάστε περισσότερα
Πανελλήνιες: Τα νέα δεδομένα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και οι σημαντικότερες αλλαγές

Πανελλήνιες: Τα νέα δεδομένα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και οι σημαντικότερες αλλαγές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021: Τι αλλάζει μετά τη ψήφιση του Νομοσχέδιου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».  Ένα ... Διαβάστε περισσότερα
Παπαευαγγέλου: «Θα συνεχιστεί η αύξηση στους θανάτους – 12.000 ενεργά κρούσματα»

Παπαευαγγέλου: «Θα συνεχιστεί η αύξηση στους θανάτους – 12.000 ενεργά κρούσματα»

Ιδιαίτερα υψηλό ακόμα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού με τους θανάτους να συνεχίζουν την αυξητική τάση, ... Διαβάστε περισσότερα
Παραιτήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο Ισίδωρος Νογιάκος εξαιτίας της ανακοίνωσης για τον Κουφοντίνα

Παραιτήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο Ισίδωρος Νογιάκος εξαιτίας της ανακοίνωσης για τον Κουφοντίνα

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, παραιτήθηκε από μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΕΔΕ (24.2.2021) η οποία ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: Το σκεπτικό της απόφασης προφυλάκισης του – Γιατί απορρίφθηκε το «βραχιολάκι»

Δημήτρης Λιγνάδης: Το σκεπτικό της απόφασης προφυλάκισης του – Γιατί απορρίφθηκε το «βραχιολάκι»

Σοβαρές ενδείξεις ενοχής για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή είδαν οι δικαστικές αρχές σύμφωνα με το ένταλμα προσωρινής κράτησης που εξέδωσαν σε βάρος του ... Διαβάστε περισσότερα