Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Lockdown στην Αττική: Πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια

δικαστήρια
Φωτογραφία αρχείου

To γενικό “lockdown” στα δικαστήρια θα αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 όπως προβλέπεται στη νέα ΚΥΑ για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού.

Η μόνη εξαίρεση από την αναστολή λειτουργίας αφορά τις υποθέσεις χορήγησης και ανάκλησης προσωρινών διαταγών στα πολιτικά δικαστήρια.

Όσον αφορά στα ποινικά δικαστήρια, θα διενεργούνται οι δίκες που αφορούν αυτόφωρα πλημμελήματα, εκείνες στις οποίες εκδικάζονται κακουργήματα για προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, όσες αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2021, καθώς και πλημμελήματα, των οποίων ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.08.2021.

click4more: Lockdown και εργασία: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα 15 νέα μέτρα

Επιπλέον, για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή.

Στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια κατ’ εξαίρεση εξετάζονται αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεις κατά της κράτησης αλλοδαπών και τα ένδικα βοηθήματα κατά των μέτρων που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού.

Οι δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας διενεργούνται με δηλώσεις από όλους τους διαδίκους.

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ, όσον αφορά τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2021 τα δικαστήρια θα λειτουργούν όπως όριζε η προηγούμενη ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 454/5.2.2021).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις