Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Lockdown: Το παρασκήνιο για το έκτακτο επίδομα στα καταστήματα που δεν ανοίγουν

Lockdown: Το παρασκήνιο για το έκτακτο επίδομα στα καταστήματα που δεν ανοίγουν

Με νέο έκτακτο επίδομα ειδικού σκοπού, το οποίο ανακοινώνει το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, απαντά η Κυβέρνηση στους επαγγελματίες της αγοράς, που δεν θα ανεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους.

Η στήριξη αναμένεται να είναι οριζόντια και να δοθεί σε όλα τα καταστήματα στη χώρα που τον Απρίλιο θα παραμείνουν σε αναστολή δραστηριότητας, μετά από κρατική εντολή.

Είχε προηγηθεί ένα έντονο Σαββατοκύριακο, με θυελλώδεις αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο, και χρειάστηκε ακόμη και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Μητσοτάκης: Είναι ώρα ευθύνης

“Την απόφαση την έλαβαν οι Ειδικοί” ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Κυριακής, κάνοντας σαφές ότι ο λόγος που δεν μπορεί να αναθεωρηθεί η απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα σήμερα στο νομό, αλλά και σε Αχαία και Κοζάνη, είναι το εκρηκτικό επιδημιολογικό φορτίο και η οριακή κατάσταση στο Σύστημα Υγείας και στις 3 περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται και τον Απρίλιο. Όμως επεσήμανε ότι είναι ώρα ευθύνης και για τους επαγγελματίες, σημειώνοντας ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης σε κάθε περίπτωση ήταν ανοιχτή περισσότερες ημέρες από της Αθήνας τους τελευταίους μήνες.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο επιστολή στον Πρωθυπουργό από τους Εμπορικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούσαν εξηγήσεις γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση.

“Η προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας” ήταν το μήνυμα της Κυβέρνησης στους ανθρώπους της αγοράς, από την πρώτη στιγμή που οι Ειδικοί εισηγήθηκαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα στους “κατακόκκινους” νομούς της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης.

Κυβέρνηση: «Υπευθυνότητα και υπομονή»

Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας – ο οποίος βρέθηκε χτες στην Πάτρα, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις των εμπορικού κόσμου της πόλης – κ.α., ζητούσαν υπευθυνότητα και υπομονή. Τα καταστήματα πρέπει να μείνουν για λίγες μέρες ακόμη κλειστά (καταρχήν μία εβδομάδα), έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θυσίες 13 μηνών, ήταν το μήνυμα τους.

Παράλληλα όμως απηύθηναν και έκκληση στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους – πολλοί εκ των οποίων τάσσονταν καθαρά και μόνο με την πλευρά των επαγγελματιών – να παραμερίσουν κάθε διάθεση να γίνουν αρεστοί και να εξηγήσουν ότι καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε την οικονομία κλειστή και ότι η Επιτροπή των Επιστημόνων εισηγήθηκε της αναστολής της επανεκκίνησης του λιανεμπόριο στις περιοχές τους λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων, τα οποία μάλιστα έχουν και ανοδική τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς, ενώ ο δήμος συνολικά έχει αύξηση κρουσμάτων 45% το τελευταίο δεκαήμερο.

Στην Αχαΐα μέχρι χθες υπήρχαν μόνο δύο κενές κλίνες Μ.Ε.Θ., ενώ η πληρότητα στις απλές κλίνες φτάνει το 95%.

Στον δήμο Κοζάνης τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 97,56%, ενώ η πληρότητα στα νοσοκομεία της πόλης της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας είναι κοντά στο 100%, με καμία διαθέσιμη κλίνη Μ.Ε.Θ..

Αντίθετα στην Αττική, παρ’ ότι παραμένει στο “βαθύ κόκκινο, καταγράφεται μια σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα, κάτι που επέτρεψε το άνοιγμα, με αυστηρούς όρους, του λιανεμπορίου από σήμερα.

Άνοιγμα του λιανεμπορίου με rapid test παντού

Σήμερα που το λιανεμπόριο ανοίγει ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για τους εργαζόμενους στα καταστήματα αλλά και για τους καταναλωτές.

Ενώ από αυτή την εβδομάδα στη μάχη κατά της πανδημίας πέφτει και το συμπληρωματικό εργαλείο των self test.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις