Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Mirrorless Camera: Γιατί να την επιλέξω;

Mirrorless Camera: Γιατί να την επιλέξω;

Η εικόνα μιας μεγάλης, στιβαρής φωτογραφικής μηχανής με μεγάλους και εναλλάξιμους φακούς είναι για πολλούς άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη της φωτογραφίας. Με άλλα λόγια, η εικόνα μιας κλασικής DSLR. Πλέον όμως, οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές κερδίζουν σταθερά έδαφος και την αγάπη του κοινού, παρά το σχετικά «νεαρό» της ηλικίας τους μιας και δεν έχουν ακόμη κλείσει δύο δεκαετίες παρουσίας στην αγορά.

Οι λόγοι για την σταθερά ανοδική τους πορεία είναι διάφοροι και πλέον η τεχνολογία τους έχει εξελιχθεί σε σημείο όπου μπορούν να συγκριθούν σε κάθε επίπεδο με μια DSLR. Μάλιστα, πολλές από τις ναυαρχίδες των εταιρειών προσφέρουν κινηματογραφικού επιπέδου επιδόσεις, κάνοντάς τις ιδανική επιλογή για επαγγελματίες που είναι αδύνατο να συμβιβαστούν. Από την άλλη, υπάρχουν επιλογές σε κάθε επίπεδο -από εισαγωγικά μοντέλα έως τις εν λόγω flagship κάμερες- οπότε ακόμη και αρχάριοι ή φωτογράφοι που έχουν συνηθίσει τη χρήση μιας DSLR μπορούν να εισέλθουν στον κόσμο των mirrorless χωρίς απαραίτητα το κόστος να είναι τεράστιο.

Για ποιους λόγους, όμως, αξίζει να διαλέξει κάποιος μια mirrorless camera;

Φορητότητα και ευελιξία

Το πρώτο και βασικότερο ίσως, είναι η μορφή μιας mirrorless φωτογραφικής μηχανής. Όπως μαρτυρά το όνομά τους, οι mirrorless δεν διαθέτουν το παραδοσιακό σύστημα καθρέπτη που εντοπίζεται στις DSLR για να μεταδοθεί η εικόνα στο σκόπευτρο και το μάτι του φωτογράφου. Έτσι, το μέγεθός τους είναι αισθητά μικρότερο συγκριτικά με τις DSLR όπως αντίστοιχα και το βάρος τους, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για καθημερινή χρήση κι όχι μόνο. Μια mirrorless μπορεί να χωρέσει στην τσέπη σου κι έτσι για μια πιο απλή εργασία, δεν θα χρειάζεται να έχεις κατά νου τον όγκο της μηχανής.

Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι μικρότερο μέγεθος δε συνεπάγεται μικρότερη ευελιξία σε φακούς ή χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με μια αντίστοιχη DSLR. Οι mirrorless χρησιμοποιούν αισθητήρες εικόνας ίδιας ή παρόμοιας τεχνολογίας και μεγέθους με των μεγάλων τους «αδερφών», οπότε αν ήδη έχεις στην κατοχή σου κάποιους φακούς τότε -εφόσον η μοντούρα είναι ίδια- μπορούν να ταιριάξουν στη mirrorless κάμερα που σε ενδιαφέρει. Αλλά ακόμη κι αν δεν ταιριάζει απευθείας, υπάρχει πληθώρα από αντάπτορες που θα κάνουν τη σύζευξη των δύο εφικτή.

Καθώς πολλοί προτιμούν το σχήμα μιας DSLR, το οποίο βρίσκουν πιο εργονομικό και ξεκούραστο ειδικά για εκτενή χρήση, ορισμένες mirrorless έχουν αρχίσει και υιοθετούν τις ίδιες σχεδιαστικές ιδιοτροπίες με σκοπό να προσφέρουν παρόμοια, άνετη εμπειρία. Οπότε ίσως το μέγεθος καθαυτό να είναι μικρότερο -και πάλι, όχι πάντα- όμως η εργονομία δεν θα είναι απαραίτητα εντελώς διαφορετική για όποιον έχει συνηθίσει τις παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές.

Άριστες για καταγραφή βίντεο

Χάρη στο εξελιγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης που πολλές mirrorless χρησιμοποιούν, η καταγραφή βίντεο γίνεται πολύ εύκολη υπόθεση με ελάχιστη προσπάθεια από τον χρήστη. Πλέον, πολλές mirrorless φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν τόσο ανίχνευση φάσης όσο και ανίχνευση αντίθεσης, δημιουργώντας έτσι ένα υβριδικό σύστημα που τις βοηθά να εστιάζουν σε κινούμενα θέματα με χαρακτηριστική άνεση. Βάζοντας στην εξίσωση την άμεση παρακολούθηση της ροής μέσω μιας μεγάλης οθόνης στο σώμα της μηχανής, όπως και την ευκολία χρήσης που παρέχει μια οθόνη αφής, ο ορισμός σημείων εστίασης γίνεται αμελητέας δυσκολίας υπόθεση σε πολλές mirrorless.

Από πλευράς ποιότητας εικόνας, η ανάλυση 4K Ultra HD τείνει να γίνει το στάνταρ σε κάθε mirrorless, με τις περισσότερες πλέον μηχανές να υποστηρίζουν καταγραφή βίντεο σε 4K. Ορισμένα επαγγελματικά μοντέλα, μάλιστα, κάνουν την υπέρβαση και προσφέρουν ανάλυση 8K. Παράλληλα, πολλές mirrorless αλλά και φακοί σχεδιασμένοι για αυτές, προσφέρουν εντελώς αθόρυβη λειτουργία, μια λεπτομέρεια ίσως μικρή στο άκουσμα όμως ανεκτίμητη στην πραγματικότητα. Σε σενάρια όπου η ησυχία είναι βασικής σημασίας, όπως μια γαμήλια τελετή, ο θόρυβος μιας φωτογραφικής μηχανής που βιντεοσκοπεί επί σειρά λεπτών δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να καταλήξει στο τελικό βίντεο.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως συνδυάζοντας πληθώρα βοηθητικών τεχνολογιών με κορυφαία ποιότητα εικόνας έχουμε τη «συνταγή» που αναζητά όποιος χρησιμοποιεί την κάμερά του κυρίως για βιντεοσκόπηση. Οι κατασκευάστριες εταιρείες δείχνουν πως οι mirrorless θα αποτελέσουν το μέλλον στον τομέα αυτό, αν κρίνουμε από την υποστήριξή τους και τη διαρκή εξέλιξη του «πακέτου» μιας mirrorless.

Προσαρμόσιμη οθόνη και ηλεκτρονικό viewfinder

Βοηθώντας ακόμη περισσότερο στην καταγραφή βίντεο, πολλές mirrorless διαθέτουν ενσωματωμένη οθόνη αφής για εύκολο χειρισμό και παράλληλη προβολή πληροφοριών. Η πλειοψηφία των οθονών είναι και πλήρως προσαρμόσιμες όσον αφορά στη θέση, δηλαδή απλώς τραβώντας τη προς τα έξω μπορεί κανείς να της δώσει κλίση ή να τη στρέψει προς τη μεριά του φακού. Με τον τρόπο αυτό, η απαθανάτιση μιας selfie γίνεται «παιχνιδάκι» ενώ κάποιος που ασχολείται με βίντεο και καταγράφει τον εαυτό του -όπως λ.χ. ένας YouTuber- έχει άμεση εικόνα της ροής του βίντεο, αναμφίβολα λύνοντάς του τα χέρια.

Σχεδόν χέρι-χέρι με την οθόνη, εξαιτίας της φύσης του, πηγαίνει το viewfinder ή σκόπευτρο. Εκεί που οι DSLR χρησιμοποιούν το προαναφερθέν σύστημα καθρέπτη για να μεταφέρουν την εικόνα στο σκόπευτρο, οι mirrorless χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρονικό σύστημα που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Μια σημαντική διαφορά όμως, είναι πως δεν βλέπεις όσα θα έβλεπες με γυμνό μάτι, αλλά την εικόνα που τελικά θα αποτυπωθεί με το «κλικ» σου αφότου έχεις τροποποιήσει την ισορροπία λευκού ή κάποια παρεμφερή ρύθμιση – δηλαδή, οι ρυθμίσεις εικόνας συμβαδίζουν πλήρως με την εικόνα που βλέπεις στο viewfinder. Επομένως, ειδικά για νυχτερινές λήψεις που συνήθως απαιτούνται εκτεταμένες ρυθμίσεις, το ηλεκτρονικό σκόπευτρο μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητος σύμμαχος.

Ισχυρή σταθεροποίηση εικόνας

Μια κουνημένη φωτογραφία αποτελεί συχνά τον εφιάλτη κάθε φωτογράφου – αυτή η τέλεια στιγμή που απαθανάτισες έχοντας συγχρονιστεί τέλεια με το περιβάλλον, θα εμφανιστεί λίγο πιο θολή από όσο θα έπρεπε εξαιτίας ενός μικρού κουνήματος του χεριού. Η σταθεροποίηση εικόνας προσφέρεται κατά βάση ως τεχνολογία του εκάστοτε φακού κι όχι της φωτογραφικής μηχανής. Οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές καινοτομούν στον συγκεκριμένο τομέα και κάποιες προσφέρουν σταθεροποίηση δύο αξόνων -οριζόντια και κάθετα- σε επίπεδο σώματος. Έτσι, ακόμη κι ένας παλαιότερος ή πιο απλός φακός μπορεί να επωφεληθεί της τεχνολογίας ακόμη κι αν δεν την διαθέτει ο ίδιος.

Εκεί που πραγματικά δείχνουν τα… «δόντια» τους οι mirrorless είναι στα κορυφαία μοντέλα αρκετών κατασκευαστών, τα οποία παρέχουν σταθεροποίηση εικόνας σε πέντε άξονες. Οι λήψεις εν κινήσει -ακόμη και μέσα από οχήματα- γίνονται πολύ ευκολότερες και ποιοτικότερες, μιας και πρακτικά εξαφανίζονται οι ατέλειες που οφείλονται σε κάθε είδους κούνημα, δίνοντας άλλο αέρα σε κάθε κινηματογραφική λήψη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις