Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέα εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο – Αντικαθιστά την Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Η διάδοχος της Ευτέρπης Κουτζαμάνη επελέγη σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο. Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από την 1η Ιουλίου ορίστηκε η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Η επιλογή της Ξένης Δημητρίου για την κορυφαία και πλέον νευραλγική θέση της δικαστικής ιεραρχίας επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει την ακολουθούμενη, τα τελευταία χρόνια πρακτική, επιλογής της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, μια και υπάρχει από το σύνταγμα η δυνατότητα επιλογής και από τους ανώτατους δικαστικούς του Αρείου Πάγου (αντιπροέδρους και αρεοπαγίτες).

Η επιλογή της νέας Εισαγγελέως έγινε από το υπουργικό συμβούλιο διά περιφοράς μεταξύ των μελών του κάτι που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται. Για τη θέση υπήρξαν κι άλλοι ικανοί και άξιοι υποψήφιοι. Μεταξύ αυτών η σημερινή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη αλλά και άλλοι.

Άλλωστε από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής πέρασαν από ακρόαση για την επιλογή νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τέσσερις αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου, οι Αθανάσιος Κατσιρώδης, Νίκος Παντελής, Ξένη Δημητρίου και Δημήτρης Δασούλας, όπως και οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννης Γιαννακόπουλος και Ειρήνη Κιουρκτσόγλου – Πετρουλάκη.

Η κυρία Δημητρίου έχει χειριστεί σημαντικές υπόθεσεις. Πιο πρόσφατα ήταν η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο που εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η κυρία Δημητρίου η οποία είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα οπότε και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η κυρία Κουτζαμάνη, πρώτη γυναίκα που επελέγη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρέμεινε στην Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου επί τρία χρόνια και επί των ημερών της κινήθηκαν διαδικαςίες για μείζονος σημασίας υποθέσεις μεταξύ των οποίων και οι διώξεις για την εγκληματική οργάνωση της Χρυςής Αυγής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε