Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Προκαλούν οι αλληλέγγυοι στην Ειδομένη! Καλούν τους πρόσφυγες να ρίξουν το φράχτη στα σύνορα με τα Σκόπια

Προκαλούν οι αλληλέγγυοι στην Ειδομένη! Καλούν τους πρόσφυγες να ρίξουν το φράχτη στα σύνορα με τα Σκόπια

– Ανησυχία επικρατεί στην Ειδομένη με τη φημολογία ότι κάποιοι αλληλέγγυοι καλούν πρόσφυγες και μετανάστες να ρίξουν την Τρίτη τον φράχτη που έχουν στήσει από την πλευρά της ΠΓΔΜ
– Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης: Αν υπάρξουν τέτοια κρούσματα, μπορεί να έχουμε και ακραίες καταστάσεις
– Σχετικά με την είσοδο Σκοπιανών αστυνομικών στο ελληνικό έδαφος, ο κ. Γκουντενούδης υποστηρίζει: “Κοιτάξτε, δεν θα πάρουμε και το μοιρογνωμόνιο για να δούμε πόσα μέτρα μπήκαν”

Έντονες φήμες για νέο κάλεσμα από μερίδα αλληλέγγυων, με σκοπό πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη να περάσουν τα σκοπιανά σύνορα ρίχνοντας τον φράχτη, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, μία ημέρα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ειδομένη όπου οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ έκαναν ρήψη δακρυγόνων, ενώ έριχναν ευθείες βολές με πλαστικές σφαίρες κατά πάντων, ακόμη και εναντίον παιδιών.

Σύμφωνα με τη φημολογία, σε μία προκλητική ενέργεια μία μερίδα των αλληλέγγυων καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί της Τρίτης, προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να ρίξουν το φράχτη που έχουν στήσει από την πλευρά της ΠΓΔΜ, κάτι που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των προσφύγων.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, μιλώντας στην εκπομπή LiveNews με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο “Ε”: “Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η τοπική κοινωνία πλέον έχει φτάσει στα όριά της. Αν υπάρξουν τέτοια κρούσματα, μπορεί να έχουμε και ακραίες καταστάσεις. Για άλλη μια φορά θα πω ας αφήσουν πλέον την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Ας αφήσουν αυτούς τους ανθρώπους που εδώ και 18 μήνες κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγωνία για τη σωματική τους ακεραιότητα. Πρέπει αυτό το συντεταγμένο κράτος που λέγεται Ελλάδα , αυτό το ευρωπαϊκό κράτος, να εφαρμόσει του κανόνες. Οι φιλοξενούμενοι να σεβαστούν τους κανόνες. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα όνειρο απατηλό”.

Σχετικά με τον σάλο που προκλήθηκε όταν άνδρες των δυνάμεων της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων πέρασαν στο ελληνικό έδαφος, ο κ. Γκουντενούδης τονίζει ότι αυτό δεν έχει σημασία: “Απ’ όσο γνωρίζω τα σκοπιανά συρματοπλέγματα είναι μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Μπορεί να μπήκαν λίγο μέσα αλλά ήταν μέσα σε δικό τους έδαφος. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι δεν υπήρξαν θύματα”.

Στην ερώτηση “οι σφαίρες που έριξαν οι Σκοπιανοί, σε ποιο έδαφος έπεσαν;” ο δήμαρχος Παιονίας απάντησε: “Κοιτάξτε, δεν θα πάρουμε και το μοιρογνωμόνιο ή το μέτρο για να δούμε πόσα μέτρα μπήκαν. Μην κοιτάζουμε το δέντρο, αλλά το δάσος. Κοιτάξτε, κύριοι. Δυστυχώς, φτάσαμε στα άκρα”. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε