Κυριακή, 16 Ιουν.
25oC Αθήνα

Rafale: Εντάσσονται στον σχεδιασμό ετοιμότητας οι «ριπές» της Πολεμικής Αεροπορίας

Rafale: Εντάσσονται στον σχεδιασμό ετοιμότητας οι «ριπές» της Πολεμικής Αεροπορίας

«Πιάνουν δουλειά» τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας Rafale, καθώς μπαίνουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας (Readiness).

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr εντός της εβδομάδας τα Rafale θα πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιφυλακή, στην βάση που βρίσκονται τα μαχητικά, στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας.

Το Αεροπορικό Επιτελείο, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα από την επιχειρησιακή εικόνα που δείχνει εδώ και πολλούς πλέον μήνες η Μοίρα Rafale, έχει πάρει την απόφαση συμμετοχής της στον σχεδιασμό επιφυλακής Readiness.

Επί του παρόντος τα Rafale – οι «ριπές» της Πολεμικής Αεροπορίας μας – σταθμεύουν στην Τανάγρα, θα ακολουθήσει όμως η μετακίνηση των μαχητικών στις προκεχωρημένες Σμηναρχίες Μάχης των νησιών σε Λήμνο, Σκύρο και Καστέλι.

Στην προκειμένη περίπτωση όταν κριθεί ότι έφτασε η ώρα και για το επόμενο βήμα, τα Rafale θα πετάξουν και θα μετασταθμεύσουν στην 135 Σμηναρχία στη Σκύρο όπου έως τώρα εκτελούν υπηρεσίες Readiness τόσο τα έτερα γαλλικά Mirage 2000-5 όσο και μαχητικά F-16. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του 2024, ίσως και εντός του καλοκαιριού, θα δούμε το πρώτο ζεύγος Rafale μέσα στα shelter του Κεντρικού Αιγαίου.

Ήδη, τα Rafale έχουν δώσει εντυπωσιακά δείγματα γραφής. Συμμετείχαν με εξαιρετικά αποτελέσματα  στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 24», όπου απέδειξαν τον κυριαρχικό τους ρόλο και επιβεβαίωσαν τον χαρακτηρισμό «game changer» έναντι όλων των μαχητικών που βρήκαν απέναντι τους. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη εκτός FIR έξοδο τους, όταν έλαβαν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «VOLFA 24» στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση 118 στο Mont de Marsan. Άσκηση πολύ υψηλού επιπέδου στην οποία συνεκπαιδεύτηκαν με τους «γκουρού» των Rafale από της Αrmee Del Air.

Επιπλέον, έχει ήδη «κλειδώσει» η συμμετοχή πιθανότατα με τέσσερα μαχητικά Rafale της 332 Πολεμικής Μοίρας στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία τον προσεχή Αύγουστο. Η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας αποφασίστηκε έπειτα από επαφές του Αεροπορικού Επιτελείου με την Indian Air Force και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη στην Ινδία.

Ήδη οι ιπτάμενοι των Rafale έχουν εκπαιδευτεί εντατικά στη χρήση όλων των πιστοποιημένων όπλων που έχουν στο «φάκελο» τους τα γαλλικά μαχητικά, με αιχμή του δόρατος τους «φονικούς» Meteor. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τους ισχυρότερους πυραύλους αέρος-αέρος που έχει στη «φαρέτρα» της η Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται φυσικά στον οπλισμό των Rafale στις υπηρεσίες Readiness.

«Νέο αίμα» ενισχύει συνεχώς το δυναμικό ιπτάμενων αλλά και τεχνικών, καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις επιβάλλουν τη μετακίνηση Στελεχών από τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών αλλά και ΕΠΟΠ, ώστε να καλύψουν τα κενά στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Εντός του επόμενου έτους αναμένεται να φτάσουν στην 332 Πολεμική Μοίρα και οι πρώτοι ιπτάμενοι απευθείας μετά την εκπαίδευση στην 120 ΠΕΑ και στα καινούργια εκπαιδευτικά M-346, όπως ήδη έχει αποφασίσει ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Πηγή: OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις