Τετάρτη, 22 Μαΐ
26oC Αθήνα

Σαντορίνη: Γιγαντιαία επιχείρηση για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση! Ειδικοί γερανοί μεταφέρουν γεννήτριες 500 τόνων!

Σαντορίνη: Γιγαντιαία επιχείρηση για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση! Ειδικοί γερανοί μεταφέρουν γεννήτριες 500 τόνων!

– Μέχρι το βράδυ λένε ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στο νησί
– Η Σαντορίνη είναι χωρίς ρεύμα από το μεσημέρι της Τρίτης
– Έφτασαν οι γεννήτριες από Αθήνα, Πάρο, Ρόδο, Κρήτη – Πρόβλημα και με το νερό
– Δήμαρχος Σαντορίνης στο NewsIt: Ο κόσμος έδειξε κατανόηση, οι τουρίστες… χειροκροτούσαν τη ρομαντική ατμόσφαιρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από το λιμάνι της Σαντορίνης, όπου κατέφθασαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, με το αρματαγωγό «Χίος» προς το Καμάρι, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Η μεταφορά γίνεται με τη βοήθεια της ΕΛΑΣ, καθώς το συνολικό φορτίο που πρέπει να μεταφερθεί υπερβαίνει τους 500 τόνους. Πρόκειται για γεννήτριες συνολικής ισχύος 10 μεγαβάτ οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία απόψε και, μαζί με τις μονάδες του σταθμού που έχουν τεθεί σε λειτουργία, αναμένεται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης ενέργειας στο σύμπλεγμα Θήρας- Θηρασίας.

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία της ΔΕΗ για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε γενικό black out στη Σαντορίνη και έφερε σε απόγνωση τους κατοίκους και κυρίως τους καταστηματάρχες που αναγκάστηκαν να κλείσουν κακήν κακώς τα μαγαζιά τους.

Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, μέσω του NewsIt έκανε έκκληση στη ΔΕΗ να κάνει επένδυση στο νησί και να εγκαταστήσει εφεδρικές γεννήτριες. Η είδηση για το γεγονός ότι βυθίστηκε στο σκοτάδι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη έκανε το γύρο του κόσμου!

Από τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, η Σαντορίνη βυθίστηκε στο σκοτάδι εξαιτίας έκρηξης στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Αρχικά, η ΔΕΗ κατάφερε να δώσει ρεύμα στο αεροδρόμιο και το κέντρο υγείας, ενώ το βράδυ ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση του νησιού, χάρη στα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

«Μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα» δήλωσε στο NewsIt ο δήμαρχος του νησιού Τάσος Ζώρζος, τονίζοντας πως ήδη έχουν φτάσει οι γεννήτριες και βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφόρτωσή τους και οι εργασίες αποκατάστασης.

Ταβέρνες και τουριστικά μαγαζιά έκλεισαν αφού δε μπορούσαν να δουλέψουν. Άλλοι, επιστράτευσαν… κεριά για να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά όσο και όπως μπορούσαν.

Η απόγνωση δεδομένη αφού περίμεναν αυτή την εποχή για να δουλέψουν και ήλπιζαν ότι θα έπαιρναν βαθιά οικονομική ανάσα από τη στιγμή που βρίσκονται στο νησί χιλιάδες τουρίστες και αναμένονται πολλοί περισσότεροι.

Ο κόσμος έδειξε κατανόηση, είπε στο NewsIt ο κ. Ζώρζος. Και περιέγραψε μια εικόνα που αποτυπώνει το γιατί το καλοκαίρι σε ελληνικά νησιά είναι… διαφορετικό!

Η τελευταία ανακοίνωση της ΔΕΗ:

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ενημερώνει ότι, μετά το σοβαρό συμβάν στο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. εχθές στη Θήρα, πραγματοποιείται σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με κάθε δυνατό τρόπο.

Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του Σταθμού, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι γίνεται ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Παρακαλούμε για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση όλων των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών του νησιού μέχρι την τελική αποκατάσταση του προβλήματος.

Στο Βουρβούλο και τα Φηρά, ντόπιοι μουσικοί βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να παίζουν μουσική για να ψυχαγωγήσουν τους τουρίστες, που ξαφνικά είδαν εστιατόρια και μπαρ να είναι στα… μαύρα σκοτάδια. Και οι τουρίστες τους ανταπέδωσαν με ένα θερμό χειροκρότημα!

Εικόνες από τη φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόιθο προκάλεσε το γενικό black out στο νησί από τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης.





Κάτοικος της Σαντορίνης: Έτσι έζησα το black out

Με κάθε δυνατό τρόπο προσπάθησαν οι κάτοικοι και οι καταστημαράρχες του νησιού θα αντιμετωπίσουν το… γενικό σκοτάδι που έπεσε στη Σαντορίνη. Άλλοι άναψαν κεριά στα μαγαζιά τους, άλλοι τα έκλεισαν άρον άρον.

Σκοτάδι παντού το βράδυ της Τρίτης στη Σαντορίνη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η πρώτη σκέψη ήταν «τι θα γίνει αν κάποιος πάθει κάτι». Η δεύτερη ο τουρισμός. Η τρίτη, τι θα γίνει με τα πράγματα που χρειάζονται ψυγείο… Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδιδε έκτακτες ανακοινώσεις, θυμίζοντας… άλλες εποχές!

Άναψαν κεριά για να μην κλείσουν το μαγαζί τους! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Καταστροφή για τους μαγαζάτορες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Αρχικά δεν ανησύχησαν όταν περίπου στις 12:00 κατάλαβα ότι δεν έχουμε ρεύμα. Αλλά όταν το ρεύμα δεν ήρθε στις 14:00, άρχισα να ανησυχώ και να κάνω κακές σκέψεις. Έμαθα από έναν γείτονα ότι υπάρχει σοβαρή βλάβη για ολόκληρη την Σαντορίνη. Κάηκαν κάποιες γεννήτριες είπε και δεν θα αποκατασταθεί η βλάβη πριν περάσουν τρεις ώρες. Το νέο είχε εξαπλωθεί και έμαθα από τα παιδιά μου στην Αθήνα τη σοβαρότητα της κατάστασης», λέει στο NewsIt ο κύριος Δημήτρης Γεωργίου.

Ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ αναγκάζεται να κλείσει νωρίς - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ακόμη μια ταβέρα που κανονικά θα ήταν γεμάτη κόσμο, ήταν χθες βράδυ κλειστή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου, η οικονομική ζημιά για το νησί ήταν τεράστια - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μένει στην Αθήνα αλλά κάθε χρόνο από το Πάσχα και μετά, η Σαντορίνη γίνεται το σπίτι του. Ένα σπίτι χωρίς… ρεύμα από χθες το μεσημέρι. «Οι πρώτες σκέψεις ήταν τι θα γίνει με τον τουρισμό μας, με τα καταστήματα, τα ψυγεία και τα κατεψυγμένα προϊόντα που δεν επιτρέπεται επαναψυχθούν, τα τρόφιμα στο δικό μας ψυγείο κ.λ.π. Μας έπιασε κατάθλιψη, όπως -υπερβάλλοντας λίγο- με την επιστράτευση του ’74», λέει.

Το βράδυ, αποφάσισε να πάρει το αυτοκίνητό του και να κάνει μια βόλτα για να δει την κατάσταση στο νησί. Ήθελε να καθίσει σε ένα μαγαζί αλλά ήταν κλειστό λόγω του black out.

Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι που δεν άφησαν το black out να τους... πτοήσει! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Στον δρόμο συναντήσαμε επικίνδυνα σκοτάδια, ταβέρνες με κεράκια ή κλειστές, καταστήματα με κεράκια ή που έκλειναν και γενικά μια απογοήτευση παντού. Στο ραδιόφωνο ακούγαμε τον τοπικό σταθμό σε έκτακτες ανακοινώσεις ότι ρεύμα θα παρέχεται εκ περιτροπής σε διάφορες περιοχές για μιάμιση ώρα. Τα Φηρά, είχαν ρεύμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όμως θα έπρεπε να αποφεύγεται η προσέγγιση εκεί γιατί είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος. Μου ήρθαν στο νου τα έντομα που προσελκύονται από τις φωτεινές πηγές! Γυρίσαμε σπίτι με την ελπίδα την επομένη, παραμονή της Παναγίας, να μην έχει το νησί άλλα προβλήματα», καταλήγει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ – ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό θα πει success story! Η Σαντορίνη στο σκοτάδι, με… κεριά κράτησαν ανοιχτά τα μαγαζιά! Φτάνουν γεννήτριες από Αθήνα, Ρόδο, Κρήτη, Πάρο

Χωρίς ρεύμα από το πρωί η Σαντορίνη – Το ΠΝ σπεύδει να σώσει το νησί παραμονές Δεκαπενταύγουστου – Τι λέει στο NewsIT ο Δήμαρχος Θήρας

Χωρίς ρεύμα από το πρωί η Σαντορίνη στην καρδιά της τουριστικής περιόδου! Ανάστατο το νησί παραμονές Δεκαπενταύγουστου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε