Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Self tests: Μετράμε αντίστροφα – Πότε έρχονται στα φαρμακεία

Self tests κορονοϊού

Η διαδικασία για τα self tests κορονοϊού, που θα αποτελέσουν το… απόλυτο «εργαλείο» για την επανεκκίνηση λιανεμπορίου, σχολείων και -αργότερα- εστίασης, «τρέχει».

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το newsit.gr, μια κινεζική εταιρεία και η Ελβετική Roche προκρίθηκαν για την προμήθεια των self test κορονοϊού που θα διατίθενται δωρεάν στην χώρα μας από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα τεστ θα παραληφθούν το αργότερο την Δευτέρα 5 Απριλίου κι από εκεί κι έπειτα… τρέχουμε. Θα γίνουν προσπάθειες για να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ να σημειώσουμε πως το σενάριο για άνοιγμα σχολείων την Δευτέρα, 12.04.2021, «τοποθετεί» -ιδανικά- την διάθεσή τους στο φαρμακείο της γειτονιάς μας νωρίτερα από την ημέρα αυτή.

Click4more: Σούπερ μάρκετ μόνο στα 2 χιλιόμετρα – Τα παράδοξα του «ανοίγματος

Η ενημέρωση για τον σχεδιασμό θα γίνει την Παρασκευή, 02.04.2021, στις 18:00 από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο ο οποίος θα εξηγήσει τον τρόπο διανομής αλλά και πως θα χρησιμοποιούνται. Επίσης, θα δοθεί και ένα βίντεο στη δημοσιότητα με οδηγίες, για τον τρόπο χρήσης από τους πολίτες, τις δικλείδες ασφαλείας, το πως θα έχει διασφαλιστεί αν κάποιος έχει κάνει το τεστ.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα self tests

Τα αντιγονικά τεστ αυτοεξέτασης οικιακής χρήσης (self test) οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν -και έως τέσσερα ανά μήνα- από το φαρμακείο της γειτονιάς, με μόνη επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, οι εταιρείες δεσμεύονται να παραδώσουν τα συνολικά 9.400.000 τεστ στις φαρμακαποθήκες, μέσα σε διάστημα 7 ημερών. Από εκεί θα γίνει και η τελική διανομή τους στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Τα τεστ αγοράστηκαν σε τιμές από 2,29 έως 4,00 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ συνολική δαπάνη για το κράτος αγγίζει τα 30,205 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα τεστ και των δύο εταιρειών που… έφτασαν στο νήμα, στηρίζονται στη μέθοδο της εξέτασης ρινικού επιχρίσματος. Πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας, ενώ θα συνοδεύονται και από φυλλάδια χρήσης με οδηγίες στα ελληνικά.

Self tests: Δήλωση του θετικού αποτελέσματος και επανέλεγχος σε δομή Υγείας

Το θετικό αποτέλεσμα από τα self tests θα δηλώνεται από τον ίδιο τον πολίτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr που κατασκευάζει ήδη το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και ειδική τροποποίηση στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να “κλειδώνει” όταν ολοκληρώνεται η παραλαβή των 4 τεστ τον μήνα από τον πολίτη.

Click4more: Δε βάζουν μυαλό: Φίσκα ξανά τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης – Ποτό take away και φουλ συνωστισμός

Στόχος είναι, όταν θα φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα. Για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ενώ στο σχέδιο νόμου προβλεπόταν αρχικά η χορήγηση του δικαιώματος διεξαγωγής του τεστ μέσα στο φαρμακείο και της καταγραφής του αποτελέσματος από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, η σχετική διάταξη τελικά διεγράφη και παρέμεινε στους φαρμακοποιούς μόνο η δυνατότητα πώλησης των τεστ.

Αυτό έγινε, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του κλάδου των φαρμακοποιών για δυσκολία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, με κίνδυνο τη διασπορά του ιού εντός του φαρμακείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις