Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σιβηρία γίναμε! Κρύο σε όλη τη χώρα και θυελλώδεις άνεμοι – Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά και Ραφήνα

Σιβηρία γίναμε! Κρύο σε όλη τη χώρα και θυελλώδεις άνεμοι – Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά και Ραφήνα

– Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα
Άνεμοι 10 μποφόρ, δεμένα σε Πειραιά και Ραφήνα τα πλοία για ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη
– Από τη Σιβηρία έρχεται το κύμα κακοκαιρίας
– Φτιάχνει ο καιρός από το Σαββατοκύριακο
– Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση του καιρού και οδηγίες για τους πολίτες

Με τσουχτερό κρύο ξημέρωσε η Τετάρτη, με τη θερμοκρασία στην Πάρνηθα να είναι στους 2 βαθμούς Κελσίου και στο Λεκανοπέδιο δεν ξεπερνά τους 10 καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που μας έρχεται από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, οι βορειοανατολικοί άνεμοι που θα φτάσουν μέχρι τα 10 μποφόρ, θα σαρώσουν τα πάντα. Αναμένονται επίσης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα) καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά των νησιών. Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανώς να είναι ισχυρές.

Ήδη, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των δελφινιών και των συμβατικών πλοίων μόνο μέχρι την Αίγινα. Δεν γίνονται τα δρομολόγια για Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες.

Η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας. Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Βόλος-Σποράδες, Κεραμωτή Καβάλας για Θάσο και Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη. Ανοιχτό είναι το Ρίο-Αντίριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πορθμεία της χώρας αλλά και με τα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Πέρα από τον παγετό που θα υπάρχει στις κεντρικές και βόρειες περιοχές όπου ο υδράργυρος φαίνεται να βρίσκεται ακόμη και στους -10 βαθμούς, θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στις δυτικές βορινές περιοχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά της ανατολικής, κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά ακόμη και στα νησιά.

Ιδιαίτερα στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Ευβοιας, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και κυρίως στη Σκύρο, στη Λήμνο, στον Αι Στράτη, περιμένουμε να χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερες περιοχές και θα χιονίσει και στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν επίσης στις περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, όπως είναι η ορεινή Κορινθία, η ορεινή Αργολίδα, ο Πάρνωνας,  ο Ταύγετος, το Μαίναλο, τα φαινόμενα θα είναι λίγοτερα στις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα φτάσουν στα πελάγη τα 8 και τα 9 μποφόρ, ιδιαίτερα στο Αιγαίο ακόμη και τα 10 μποφορ δυσκολεύοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -8 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από -4 εως 10 βαθμούς και στα νησια από 5 εως 12 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα βουνά και στα υπερβόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 μποφόρ αλλά στην Ραφήνα και στο Λαύριο θα φτάσουν τα 9 και ανοιχτά στο Κάβο – Ντόρο ακόμη και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 εως 7 βαθμούς κελσίου στα βόρεια προάστια όμως η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι -4 βαθμοί και στην Πάρνηθα -6 βαθμοί κελσίου.

Στη Θεσσαλονικη ο καιρός θα είναι καλύτερος με λίγα σύννεφα αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 1εναν εως 6 βαθμούς κελσίου.

Ακούστε τι προβλέπει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός για σήμερα

Πολικές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν την Πέμπτη

Περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές,  χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Ευβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα, τα δυτικά και τα βόρεια και όλο το Ιόνιο θα είναι ηλιόλουστο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά όμως θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ και θα εξασθενίσουν τη νύχτα της Πέμπτης. Το κρύο θα εξακολουθήσει να είναι τσουχτερό και θα εκδηλωθεί παγετός στην κεντρική και βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -9 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από -5 εως 11 βαθμούς και στα νησιά από 6 εως 12 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε συννεφιά αλλά από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και θα υπάρξουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανοιχτά του Ευβοϊκού θα φτάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1εναν εως 9 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 εως 8 βαθμούς κελσίου.

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη:

Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο

Μετα την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι της Πέμπτης, την Παρασκευή με τα μέχρι τώρα προγνωστικά φαίνεται ότι θα έχουμε μια υποτροπή της κακοκαιρίας με βροχες κυρίως στις νότιες και νησιωτικές περιοχές και χιονόνερο και χιονι στα βουνά. Από το Σάββατο όμως και κυρίως από την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται, οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία σιγά σιγά θα αρχίσει να ανεβαίνει. Ωστόσο το κρύο θα εξακολουθήσει να ειναι τσουχτερό ενώ θα υπάρχει παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Ακούστε πως θα κυλήσει ο καιρός την Παρασκευή και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο:

Συμβουλές για λήψη μέτρων εν όψει της επέλασης του χιονιά

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να ντύνονται κατάλληλα με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα, παρά ένα βαρύ. Να φορούν επίσης ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

– Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και αν πρόκειται να μετακινηθούν σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

– Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT WEATHER CENTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: ο χιονιάς έρχεται απόψε! Κρύο, χιόνια και άνεμοι 10 μποφόρ

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και στην Αττική – Που θα “χτυπήσει” το νέο κύμα κακοκαιρίας

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα την Τρίτη – Θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αττικής – Θυελλώδεις άνεμοι

Ο Ψηλορείτης “φόρεσε” τα λευκά του – ΦΩΤΟ

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε