Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Στο χορό των μετασεισμών η Κεφαλονιά – Έχουν καταγραφεί 45, ο μεγαλύτερος 5.1R – Έρχεται δύσκολο βράδυ για τους πληγέντες με επιδείνωση του καιρού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

– Συνεχείς οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά μετά τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής
– Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί
– Σε δυο πλοία θα φιλοξενηθούν όσοι δε μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω ζημιών
– Εντατικοί έλεγχοι από το πρωί σε όλα τα κτίρια του νησιού – Προτεραιότητα σε σχολεία και δημόσια κτίρια
– Χαλάει από το βράδυ ο καιρός – Τι προβλέπει στο NewsIt ο Τάσος Αρνιακός
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ούτε ένας ούτε δυο αλλά 45 μετασεισμοί, μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί στην Κεφαλονιά μέχρι σήμερα το πρωί.
Το νησί αρχίζει να μετρά τις πληγές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 (για άλλους 5,9 και για άλλους 6) Ρίχτερ, το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στο Ληξούρι και το Αργοστόλι.

Οι περισσότερες ζημιές έχουν γίνει στο Ληξούρι. Σοβαροί τραυματισμοί δεν υπήρχαν, επτά άτομα τραυματίστηκαν από πτώση αντικειμένων αλλά όχι σοβαρά. Σπίτια κι άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και η καταγραφή των ζημιών. Προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.

Ήδη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλά γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
Το νησί, από το πρωί της Δευτέρας, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Όσοι κάτοικοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους γιατί έχουν υποστεί ζημιές, θα μείνουν σε δυο πλοία που επιστρατεύτηκαν για να τους φιλοξενήσουν. Πρόκειται για το Superfast 11 με 700 κρεβάτια και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1300. Στο Superfast έχει ήδη δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Ειδικά για τους κατοίκους της Παλικής, και δεδομένου ότι στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι αδύνατος ο ελλιμενισμός του πλοίου λόγω μεγέθους και βυθίσματος, θα γίνεται δωρεάν η μεταφορά με τα φέρυ μπόουτ από Ληξούρι προς Αργοστόλι. Όσοι επιθυμούν την παραμονή στο SUPER FAST FERRIES θα δηλώνουν κατά την επιβίβαση τους στο φέρυ μπόουτ ότι μετακινούνται για αυτό το σκοπό και δε θα καταβάλουν εισιτήριο.

Επίσης στο χώρο αποβίβασης από τα φέρυ μπόουτ βρίσκεται μισθωμένο πούλμαν που θα μεταφέρει τους πολίτες στο SUPER FAST FERRIES.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι κάτοικοι που θέλουν να δηλώνουν ζημιές σε σπίτια ή καταστήματα όπου απαιτείται επιτόπιο έλεγχος μπορούν να τηλεφωνούν στα: 26710-28450, 26710-22188, 26710-27311, 26710-22198, 2671028740

Επίσης, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλλονιάς: 26713-62650, 26713-62652, 26713-62653, 26713-62655 για να δηλώσουν ζημιές στις οικοσκευές – είδη σπιτιού.

Εξαιτίας του σεισμού, αναβάλλεται η εξεταστική στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα για μια εβδομάδα.
Σήμερα και μέχρι να ελεγχθούν για ζημιές, θα είναι κλειστά τα σχολεία του νησιού καθώς και οι δημοτικοί αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
Στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, ανατέθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Έχουν έρθει ακόμα 50 μηχανικοί στην Κεφαλονιά ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο έλεγχος όλων την δημόσιων κτιρίων αλλά και των σπιτιών που έχουν χτυπηθεί από τον εγκέλαδο» τόνισε ο Σπ. Σπύρου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μία ομάδα που ελέγχει όλα τα δημόσια κτίρια και μια άλλη που κάνει ελέγχους σε σπίτια».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων σημείωσε, επίσης: «μετά από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και εισήγησης δικής μου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε την Κεφαλονιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε μετά από τους ελέγχους που θα γίνουν από τους μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να κηρυχθεί το νησί σεισμόπληκτο».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

Δύσκολο βράδυ περιμένει τους κατοίκους

Εκτός από τους μετασεισμούς, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ακόμη ένα πρόβλημα: τον καιρό.

Το κρύο είναι ήδη τσουχτερό, ενώ τις επόμενες ώρες ο καιρός θα χαλάσει ακόμη περισσότερο όπως προέβλεψε στο NewsIt ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός. Δύσκολο το βράδυ που έρχεται…

Σήμερα θα επικρατήσουν λιακάδες με λίγη συννεφιά, άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ και θερμοκρασία από 8 έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ όμως το σκηνικό αλλάζει προς το χειρότερο και την Τρίτη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, με ανέμους μέχρι 7 μποφόρ και θερμοκρασία από 6 έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
“Την Τετάρτη περιμένουμε άστατο καιρό με νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ήλιο και σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί – βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου”, είπε ο κ. Αρνιακός.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI
«Ο κύκλος της Κεφαλονιάς έχει ολοκληρωθεί αλλά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την υπόλοιπη χώρα. Αυτός ο σεισμός, αν γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη πόλη, θα είχαμε νεκρούς», εκτίμησε ο Άκης Τσελέντης, εκτιμώντας πως ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος και ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά – Κλειστά μέχρι νεοτέρας τα σχολεία – «Επιστρατεύονται» πλοία για να φιλοξενήσουν τους πληγέντες

Τσελέντης: Έρχεται μεγάλος μετασεισμός στην Κεφαλονιά – Αν γινόταν αλλού θα είχαμε νεκρούς”

Απίστευτη εικόνα: Ο Μύρτος “αναστατωμένος” μετά το σεισμό στη Κεφαλονιά

Πρέβεζα: Της έπεσε πίνακας στο κεφάλι την ώρα του σεισμού – Από την καφετέρια στο νοσοκομείο!

Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ – Στο πόδι όλη τη νύχτα οι κάτοικοι – Video από τη στιγμή που σείστηκε η γη!

Έτσι έζησα το σεισμό στην Κεφαλονιά – Μαρτυρία στο NewsIt

Με εντολή Σαμαρά όλοι επί ποδός μετά το σεισμό στην Κεφαλονιά

Μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά – Αποκλεισμένα χωριά και ζημιές σε σπίτια και δρόμους – Σείστηκε όλη η δυτική Ελλάδα και η Αττική

Πώς έζησαν τα Τρίκαλα το μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς (VIDEO)

Οι σεισμοί που συντάραξαν την Κεφαλονιά (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά – Έγινε αισθητός στην Αττική και σε άλλες πόλεις – Είχε μεγάλη διάρκεια

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε