Τετάρτη, 22 Μαΐ
26oC Αθήνα

UH-60M Black Hawk: Στην τελική ευθεία για τα 35 ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς

UH-60M Black Hawk: Στην τελική ευθεία για τα 35 ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Υπεγράφη σήμερα η LOA με την κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsy, οπότε η Ελλάδα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των 35 αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής εταιρείας, η προμήθεια περιλαμβάνει την εκπαίδευση προσωπικού με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, για τη διασφάλιση της ομαλής ενσωμάτωσης των ελικοπτέρων Black Hawk στον Ελληνικό Στρατό.

Η πρόταση πέρασε τις προηγούμενες μέρες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να ακολουθήσει η έγκριση και από το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης ακόμα και εντός Απριλίου, όπως έχει ήδη αναφέρει το OnAlert.gr.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Sikorsky

Η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψε σήμερα επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής, Letter of Offer & Acceptance (LOA) επισημοποιώντας την πρόθεσή της να προμηθευτεί 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk κατασκευασμένα από τη Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin, μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS).

«Η τελευταία γενιά ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk θα συμβάλει στη συνέχιση του εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Άμυνας και ως αξιόπιστο μέσο θα χρησιμοποιηθεί για ζωτικής σημασίας αποστολές εθνικής και συμμαχικής ασφάλειας», δήλωσε ο Paul Lemmo, πρόεδρος της Sikorsky.

Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Black Hawk, το οποίο εμπιστεύονται περισσότερα από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, παρέχει απαράμιλλη παγκόσμια διαλειτουργικότητα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Εκτός από το ελικόπτερο, η προμήθεια περιλαμβάνει την εκπαίδευση προσωπικού με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, για τη διασφάλιση της ομαλής ενσωμάτωσης των ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

«Είναι τιμή μας να διευρύνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη του UH-60M Black Hawk στον αυξανόμενο στόλο τους», δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, διευθυντής διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Ελλάδα στην Lockheed Martin. «Το Black Hawk είναι η καλύτερη επιλογή για τις απαιτήσεις πολλαπλών αποστολών της Ελλάδας με δυνατότητες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της χώρας στο πεδίο μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα».

Με τον υπάρχοντα στόλο S-70B και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα MH-60R «Romeo» ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ, η Ελλάδα θα επιχειρεί με διάφορες παραλλαγές της οικογένειας ελικοπτέρων Hawk και θα επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα διαχείρισης και υποστήριξης ενός στόλου αποτελούμενου από πλατφόρμες με κοινά χαρακτηριστικά.

Ως το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων στον κόσμο με 5 εκατομμύρια ώρες σε συνθήκες μάχης, το Black Hawk θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την εντάσσει σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα με περισσότερα από 5.000 ελικόπτερα Hawk.

Το UH-60M / S-70M Black Hawk είναι το ελικόπτερο της επιλογής για την αντικατάσταση παλαιότερων τύπων ελικοπτέρων μεσαίας ανύψωσης, ευέλικτο για τη διεξαγωγή αποστολών πολλαπλών ρόλων με μεγαλύτερη εμβέλεια, στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα και με αυξημένη ικανότητα επιβίωσης έναντι άλλων μέσων.

Πηγή: onalert.gr 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις