Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Μη υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου για τα Airbnb

Δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας («ηλεκτρονικά μισθωτήρια») οι Διαχειριστές Ακινήτων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb).
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιπλέον, για το φορολογικό έτος 2017 δεν προβλέπεται υποχρέωση δήλωσης των επιμέρους βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Το συνολικό εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλώνεται διακριτά και συγκεντρωτικά στο έντυπο Ε2.

Αυτό διευκρινίζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενόψει της ολοκλήρωσης της υποβολής των δηλώσεων Ε1 σε δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρεται, με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται σχετικά με τη δήλωση εισοδήματος από βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, του φορολογικού έτους 2017, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

Σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016, όπως ισχύει:

– Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.

– Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που, ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής του ακινήτου, αναλαμβάνει την διαδικασία ανάρτησης του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

Με την ΠΟΛ.1187/2017 (Β’4232) απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού ορίστηκε ότι:

α) οι Διαχειριστές Ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχουν υποχρέωση υποβολής της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» (ΠΟΛ.1013/7.1.2014, Απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε), σχετικά με βραχυχρόνιες μισθώσεις που πραγματοποιούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, β) ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση δηλώνονται διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους.

Προς υλοποίηση των ανωτέρω, προβλέφθηκαν στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2017 δυο νέοι κωδικοί, οι κωδικοί 60 και 61, της στήλης 17. Πιο αναλυτικά, όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ, ΠΟΛ.1068/2018, σε αυτούς τους κωδικούς δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Βooking, HomeAway κλπ.), κατά το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με το άρθρο 39Α του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Συμπερασματικά:

α) οι Διαχειριστές Ακινήτων δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κοινώς «τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια») για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

β) για το φορολογικό έτος 2017 δεν προβλέπεται υποχρέωση δήλωσης των επιμέρους βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Το συνολικό εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλώνεται διακριτά και συγκεντρωτικά στο έντυπο Ε2.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χάρης Δούκας: Ενδεχομένως να οφείλεται σε εκτεταμένη διαρροή αερίου τα αίτια της έκρηξης στο κτίριο που κατέρρευσε στην Πλάκα
Όπως υπογράμμισε, η οριστική απάντηση για τα αίτια θα δοθεί από τους εμπειρογνώμονες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την αξιολόγηση όλων των ευρημάτων
Ο Χάρης Δούκας
Έκρηξη στην Πλάκα: Για μήνα του μέλιτος είχε έρθει στην Ελλάδα το ένα από τα ζευγάρια των Αμερικανών – Ήταν 3 μηνών έγκυος η κοπέλα
Ο Φλόριν Χότζα και η Ερίσα Τσάνι, που ήταν έγκυος, είχαν παντρευτεί πρόσφατα και ήρθαν στην Ελλάδα για τον μήνα του μέλιτος. Για διακοπές είχε έρθει και η αδελφή του Φλόριν με τον σύζυγό της
Οι τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Πλάκα 5
Η υπόθεση Μαζωνάκη βάζει τέλος στους γιατρούς «influencers» – Αυστηροποιούνται οι κανόνες ιατρικής διαφήμισης
Η τραγική κατάληξη και οι δικαστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στον χώρο των ανεξέλεγκτων ιατρικών και αισθητικών παρεμβάσεων
Γιατροί influencers