Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αγία Ζώνη ΙΙ: Δεν θα είχε βυθιστεί το πλοίο αν το πλήρωμα ήταν στη θέση του – Τι λέει το πόρισμα

Αγία Ζώνη ΙΙ: Δεν θα είχε βυθιστεί το πλοίο αν το πλήρωμα ήταν στη θέση του – Τι λέει το πόρισμα

Το Αγία Ζώνη ΙΙ δεν θα είχε βυθιστεί αν στο πλοίο υπήρχε το πλήρωμα που προβλέπει ο νόμος λέει το πόρισμα.

Το πόρισμα για το Αγία Ζώνη ΙΙ αναφέρει ξεκάθαρα ότι η οικολογική καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν πάνω στο πλοίο βρισκόταν το προβλεπόμενο από τον νόμο πλήρωμα και όχι μόνο δύο άτομα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” οι δύο πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στον 5ο ανακριτή Πειραιά.

Δεν θα είχε βυθιστεί

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά εάν υπήρχε το απαιτούμενο πλήρωμα θα μπορούσε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων. Στην περίπτωση που η εισροή υδάτων ήταν μεγάλη το πλήρωμα, λένε οι πραγματογνώμονες, είχε όλο τον χρόνο, καθώς δεν είχαν επηρεαστεί οι μηχανές, να οδηγήσουν τα πλοίο στη νησίδα Αταλάντη και να κάνουν εσκεμμένη προσάραξη ώστε να μην υπάρξει βύθιση. Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε μια ώρα μετά, υπήρχε επαρκής χρόνος, λέει το πόρισμα.

Το μυστήριο με την έκρηξη

Στο άλλο πόρισμα, αυτό που συντάχθηκε από το Εργαστήριο Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα αίτια πρόκλησης του ρήγματος.
Γίνεται ωστόσο αναφορά και σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για στοιχεία που να οδηγούν σε ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού. Έτσι αναμένεται έρευνα της δικαιοσύνης για να αποδειχθεί πώς προκλήθηκαν τα ρήγματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις