Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άγρια άλογα Μενοίκιου Όρους: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για την επιβίωσή τους

Άγρια άλογα Μενοίκιου Όρους: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για την επιβίωσή τους

Τα άγρια άλογα θα μελετήσουν επιστήμονες, με στόχο να συνεχίσουν να καλπάζουν ανεμπόδιστα στο Μενοίκιο όρος, όπου ο πληθυσμός τους, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί δραματικά.

Είναι η έκφραση της άγριας, αδάμαστης ομορφιάς, της περηφάνιας και της ευρωστίας και αποτελούν μια εικόνα που «γεννά», διαχρονικά, αίσθηση ελευθερίας. Το Μενοίκιο Όρος, παρά την υπερβόσκηση αιώνων, είναι ένα βουνό που διατηρεί ακόμα την άγρια μορφή του και χαρακτηρίζεται από πυκνά μεικτά δάση και ένα μεγάλο πλούτο χλωρίδας και πανίδας.

Οι διαδρομές στα δάση και στα αλπικά λιβάδια είναι γεμάτες από πολλές εντυπωσιακές ανακαλύψεις και προκαλεί απορία το γεγονός ότι το βουνό δεν περιλαμβάνεται, σε σχέση με τους γειτονικούς ορεινούς όγκους, στους αγαπημένους προορισμούς των φυσιολατρών. Πρόκειται πραγματικά για ένα βουνό-έκπληξη από κάθε άποψη.

Η διαχείριση του πληθυσμού των αλόγων στο Μενοίκιο Όρος αποτελεί μέρος του διασυνοριακού προγράμματος Interreg «Αξιολόγηση της πανίδας και διαχειριστικές πρακτικές για τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή ορεινή περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας: Καινοτόμες προσεγγίσεις για μελέτη και προστασία της βιοποικιλότητας σε τοπικά οικοσυστήματα – BIOINNOVATE».

Στο έργο, που ξεκίνησε πέρσι με συνολικό προϋπολογισμό 701.218 ευρώ, επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής, του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης και συμμετέχουν επίσης από ελληνικής πλευράς, ο δήμος Προσοτσάνης και από πλευράς της Βουλγαρίας, ως εταίροι, ο δήμος Gotse-Delchev (Γκότσε Ντέλτσεφ) και το Bulgarian Biodiversity Foundation (βουλγαρικό ίδρυμα βιοποικιλότητας).

«Το έργο στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της βιοποικιλότητας και της γεωργίας στις περιοχές της Προσοτσάνης και του Gotse Delchev. Στις περιοχές αυτές, η αποδοτικότητα των πόρων και η βιοποικιλότητα θα εξισορροπηθούν με την εφαρμογή μιας ολιστικής αναπαραγωγής των ελαφιών από τη βουλγαρική πλευρά και διαχείρισης των αλόγων από την Ελλάδα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοδωρίδης.

Τα άγρια άλογα του Μενοίκιου Όρους

Τα άγρια άλογα θα τεθούν στο στόχαστρο του Τομέα Λιβαδοπονίας – Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, υπό τους αναπληρωτές καθηγητές Ζωή Παρίση και Δημήτρη Μπακαλούδη. «Σε καταμετρήσεις που έγιναν με τη χρήση drone και από εποπτικά σημεία θέας στην περιοχή αλλά και μιλώντας με κτηνοτρόφους και υλοτόμους, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια αγέλη με περίπου 70 άλογα, ανάμεσά τους και ένα πουλάρι, ενώ τις περασμένες δεκαετίες είχαν καταγραφεί μέχρι 200», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπακαλούδης.

Μέσω του προγράμματος, το μέγεθος και η δομή του πληθυσμού των αλόγων θα εκτιμηθούν από παρατηρητές που θα βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και με τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων πολύπτερων (drone). «Παράλληλα, κατά διαστήματα θα τοποθετούνται 5 κάμερες σε διάφορα σημεία της περιοχής για να έχουμε μια καλύτερη αποτύπωση του πληθυσμού και των χαρακτηριστικών τους», προσθέτει ο καθηγητής διευκρινίζοντας ότι η Ανάλυση Βιωσιμότητας του πληθυσμού (PVA) θα χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της μελλοντικής τάσης του πληθυσμού των άγριων αλόγων στο Μενοίκιο. Οι μελετητές θα τοποθετήσουν σε πέντε άλογα περιλαίμια GPS προκειμένου να αξιολογήσουν τις κινήσεις τους και τη χρήση ενδιαιτημάτων.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπακαλούδης, η ύπαρξη των άγριων αλόγων πιθανόν να έρχεται σε σύγκρουση με την αγελαδοτροφία γιατί «είναι και τα δύο είδη βοσκητές με παρόμοιο διαιτολόγιο, η περιοχή έχει καθορισμένη φέρουσα ικανότητα και ήδη εμφανίζεται υπερβοσκημένη». «Αυτό», προσθέτει, «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την αναπαραγωγή των άγριων αλόγων όσο και για την κτηνοτροφία».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις