Site icon NewsIT
06:46 Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

Αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους και προαναγγέλουν νέες κινητοποιήσεις – Κρίσιμη σύσκεψη στις Σέρρες

Το σύνθημα της γενικευμένης κλιμάκωσης έστειλαν μάλιστα οι αγρότες από τη Νίκαια της Λάρισας και δεν αποκλείεται σήμερα στις Σέρρες να προτείνουν να κλείσουν οι παρακαμπτήριες οδοί για 3-4 ώρες

Το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια

Το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια Φωτογραφία / (EUROKINISSI)

Δεν υποχωρούν οι αγρότες και φαίνεται πως ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους στα μπλόκα, ενώ σήμερα (18.12.2025) αναμένονται και οι οριστικές αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί τον Λευκώνα Σερρών στις δυο το μεσημέρι.

Οι αγρότες επιμένουν παραμένοντας στα μπλόκα ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Το σύνθημα της γενικευμένης κλιμάκωσης έστειλαν μάλιστα οι αγρότες από τη Νίκαια της Λάρισας που συνεδρίασαν χθες. 

Οι αγρότες στη Νίκαια καταγγέλλουν ότι συνεχίζεται το φιάσκο με τις πληρωμές του ΕΛΓΑ, καθώς τα χρήματα που έλαβαν ήταν «κουτσουρεμένα» από 10% έως 40%. Και μάλιστα δεν αποκλείεται σήμερα στις Σέρρες να προτείνουν να κλείσουν οι παρακαμπτήριες οδοί για 3-4 ώρες. Όπως λένε οι αγρότες, είναι θέμα επιβίωσης και ετοιμάζονται όπως φαίνεται για Χριστούγεννα στα μπλόκα.

Το μπέρδεμα με τον ΕΛΓΑ έπαιξε ρόλο στην όξυνση του κλίματος. Συγκεκριμένα μέχρι την Τρίτη θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του 2025 που αφορά όσους πληρώθηκαν προκαταβολή και όσους πρόλαβαν να κάνουν διορθώσεις. Παράλληλα, θα πιστωνόταν στους λογαριασμούς η αναδιανεμητική ενίσχυση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το ποσό θα είναι μειωμένο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ελέγχονται. Τέλος, θα πληρωθούν οι γεωργοί νεαρής ηλικίας.

Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ «τράβηξε» τα χρήματα για τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχει μπει το αντίστοιχο επίδομα στους λογαριασμούς των αγροτών. Τελικά τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς την Τετάρτη το μεσημέρι.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε το πρωί της Τετάρτης και τα λεφτά μπήκαν λογαριασμούς το μεσημέρι.

Το βράδυ της Τετάρτης οι αγρότες στον Προμαχώνα αποφάσισαν να ανοίξουν τον Μεθοριακό Σταθμό για τις νταλίκες αν και είχαν προαναγγείλει τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του με τις ουρές να φτάνουν τα 25 χιλιόμετρα. Οδηγοί από φορτηγά, που ήταν ακινητοποιημένα από τις 11:30 το πρωί στο δρόμο προς τον Προμαχώνα σχημάτισαν δεύτερη σειρά με αποτέλεσμα να μπλοκάρει και για τα ΙΧ αυτοκίνητα το ρεύμα προς τον Μεθοριακό σταθμό προς Βουλγαρία. 

Στα Μάλγαρα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (17.12.2025) έβγαλαν τα τρακτέρ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη διακόπτοντας την κυκλοφορία για τέσσερις περίπου ώρες. Παράλληλα σήμερα το πρωί έχουν αποφασίσει να κλείσουν επ’ αόριστον το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης 

Συνεχίζονται και σήμερα οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, καθώς και στους Ευζώνους και τη Νίκη, στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία, με αγρότες και κτηνοτρόφους να διατηρούν τα μπλόκα και να προχωρούν σε διακοπές της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (εισόδου – εξόδου).

Οι παραγωγοί στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό από τις 10:00 και οι επόμενες κινήσεις τους αναμένεται να καθοριστούν σε γενική συνέλευση.

Η διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λεωφορείων παραμένει ελεύθερη, ενώ στο σημείο βρίσκονται οδηγοί φορτηγών και το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς από εκπροσώπους άλλων εργατικών σωματείων.

Χθες, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό αποκλεισμό για τα φορτηγά διεθνών μεταφορών, ωστόσο στις 21:00 τον ήραν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία που είχε επιβαρυνθεί σημαντικά.

Σε αποκλεισμό οκτώ ωρών (μέχρι και τις 20:00) προχωρούν και σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι Δράμας. Το μπλόκο έχει στηθεί σε απόσταση 500 μέτρων από το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος φορτηγών παντός τύπου, ενώ η κυκλοφορία των επιβατικών οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Οι παραγωγοί στο τελωνείο των Ευζώνων προχωρούν σε αποκλεισμό του σημείου από τις 18:00 και για τέσσερις ώρες. Ο αποκλεισμός αφορά τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο από τη χώρα και ισχύει για όλα τα οχήματα -φορτηγά και Ι.Χ., ενώ θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Σε τετράωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης (έως τις 23:00) αποφάσισαν να προχωρήσουν και σήμερα οι παραγωγοί που βρίσκονται στο σημείο, με την κινητοποίηση να αφορά όλα τα φορτηγά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version