Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Οι δύο προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται στα μπλόκα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Οι δύο προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται στα μπλόκα

Κρίσιμη εβδομάδα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους αγρότες να καταλήγουν σε αποφάσεις. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης…

Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα και να συνεχίσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα. Κάτι τέτοιο πάντως, όπως ξεκαθάρισε το πρωί στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, είναι αδύνατον να συμβεί. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών, στο μέτρο του δυνατού.

Με δύο σκληρές προτάσεις, η μία να πάνε τρακτέρ στην Αθήνα για αποκλεισμό της Βουλής και η δεύτερη να κλείσουν συντονισμένα Εθνικές Οδοί, συσκέπτονται το απόγευμα οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ενώ το παναγροτικό ραντεβού για το μέλλον των κινητοποιήσεων ορίστηκε για την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στη Νίκαια.

Με δεδομένο ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης αφήνει την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης ξεκαθάρισε ότι ρεύμα σε σπίτι αγρότη δεν έχει κοπεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, δήλωσε ο Σταύρος Κελέτσης μιλώντας για μαξιμαλισμό από την πλευρά των αγροτών και επιβεβαιώνοντας ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων.

Αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων και στα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι ειδικά για τη Θεσσαλία προχωρά η απονιτροποίηση, οι προκαταβολές στο ζωϊκό και στο φυτικό κεφάλαιο δόθηκαν σε 15 ημέρες και είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για να καλυφθεί εισόδημα για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Βεβαίως έγιναν αστοχίες ειδικά με τις καθυστερήσεις στην κρατική αρωγή, αλλά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και αύξηση του ποσού από 5-10.000», υπενθύμισε ο κ. Κελέτσης.

Ρεύμα σε οικία δεν έχει κοπεί, τόνισε ο κ. Κελέτσης. «Μη λέμε ότι η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα σε πλημμυροπαθείς. Μιλάμε για τα αγροτικά χρέη στο ρεύμα, όπου από τον Νοέμβριο πράγματι είχε ανακοινωθεί η διετής αναστολή και η ρύθμιση αυτών των χρεών, πράγμα το οποίο δεν είχε προχωρήσει νομοθετικά. Έγινε αυτό την προηγούμενη εβδομάδα και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, πράγματι εκεί παραδεχόμαστε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση», τόνισε.

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνόψισε στην ΕΡΤ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ : Στην πρότασή μας κόστους 188 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η απομείωση από το 24% στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο, στο 6% για να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα. Η αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων που είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο είναι επίσης μία πολύ σημαντική παράμετρος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε να αγκαλιάζει το εξαιρετικό νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες που δημιουργούν τις συνθήκες να παραχθεί ρεύμα αυτοπαραγωγής χωρίς να κοστίζει στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, είπε ο κ. μαμουλάκης και κατήγγειλε ότι “αντί αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω από την επόμενη κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη τπήκαν τα πρότζεκτ των μεγάλων ιδιωτών παραγωγών καθετοποιημένης ενέργειας και εκεί δυστυχώς ανετράπη”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις