Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ακραία τουρκική πρόκληση: Αίτημα για έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη – Δεν αναγνωρίζουν ελληνικές υφαλοκρηπίδες

Ακραία τουρκική πρόκληση: Αίτημα για έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη – Δεν αναγνωρίζουν ελληνικές υφαλοκρηπίδες

Χάρτης ντοκουμέντο για τα σχέδια της Τουρκίας. Αναλυτικά οι περιοχές, όπου θέλει να κάνει έρευνες πετρελαίου.

Σε νέα ακραία πρόκληση προχωρά η Τουρκία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν εφτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της, αλλά… δεν είναι.

Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η υφαλοκρυπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται. 

Ακούστε το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις