Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ακριβό μου διθέσιο!

Ακριβό μου διθέσιο!

Περικοπές στα κρατικά αυτοκίνητα αλλά και στον τρόπο χρήσης τους προωθεί η κυβέρνηση.

Πάνω από 225 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος για τα καύσιμα των κρατικών αυτοκινήτων. Μόνο τα 90 εκατ. καλύπτουν πραγματικές ανάγκες με τα υπόλοιπα να καταναλώνονται είτε σε δρομολόγια εκτός υπηρεσίας ή για να γεμίζουν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των δημόσιων λειτουργών.

Καθημερινά δεκάδες κρατικά οχήματα χρησιμοποιούνται για… ψώνια και νυχτερινές εξόδους. Μάλιστα συχνά παραχωρούνται παράνομα μαζί με τον οδηγό σε συγγενικά πρόσωπα των δικαιούχων.

Με την εικόνα αυτή για τα περίπου 44.000 κρατικά οχήματα ήρθε αντιμέτωπος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος θα ενημερώσει σήμερα τον Πρωθυπουργό ώστε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Σε μία πρώτη κίνηση εξετάζεται μάλιστα υπουργοί που έχουν και βουλευτικό αξίωμα να παραδώσουν τα οχήματα που τους παραχωρούνται με την ιδιότητά τους ως βουλευτών και να διατηρήσουν μόνον τα υπουργικά αυτοκίνητα.

Παράλληλα, θα επαναξεταστεί ο κατάλογος των δημοσίων λειτουργών στους οποίους χορηγούνται αυτοκίνητα ενώ θα δρομολογηθεί και ένα νέο σύστημα ως προς την καταβολή των κρατικών προμηθειών για την αγορά καυσίμων.

Για παράδειγμα σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν τοποθετηθεί ειδικοί μηχανισμοί στα ρεζερβουάρ των κρατικών αυτοκινήτων, που καταγράφουν τις ποσότητες καυσίμων και μέσω αυτού έχει γίνει εξοικονόμηση στην κατανάλωση πάνω από 30%.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην παλαιότητα των κρατικών αυτοκινήτων. Όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα που είχε γίνει στο παρελθόν από τη Γραμματεία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας, το 60% ήταν ηλικίας 6 έως 15 ετών, ενώ κατά μέσον όρο η πλειονότητά τους ξεπερνούσε τα 12 έτη. Ενδεικτικό είναι πως είχαν καταγραφεί πάνω από 7 περιπτώσεις μέσα σε διάστημα 3 μηνών που  αυτοκίνητα υπουργών και υφυπουργών έμειναν στον δρόμο! Για τον λόγο αυτό, στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η αντικατάσταση όλων των παλαιών οχημάτων με υβριδικά και οικολογικά αυτοκίνητα!



Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε