weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ακρόπολη: Ατελείωτες ουρές και οργισμένοι τουρίστες [pics, video]

Το μόνο που είναι ανοικτό είναι το Μουσείο της Ακρόπολης στο οποίο σχηματίζονται ατελείωτες ουρές από εκείνους που από τον όροφό του θα δουν με το κυάλι τον Παρθενώνα.

Οι ξένοι επισκέπτες διάβασαν με απογοήτευση την ανακοίνωση που ειχε αναρτηθεί στην είσοδο της Ακρόπολης στην Διονυσίου Αεροπαγείτου και με την οποία ενημερώνονταν πως ο αρχαιολογικός χώρος θα μείνει κλειστός για σήμερα.

Αρκετοί στάθηκαν να ποζάρουν με φόντο την κλειστή καγκελόπορτα και στο βάθος τον Παρθενώνα, ενώ κάποιοι φωτογράφιζαν την ανακοίνωση της απεργίας εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας.

Όπως λέει στο Newsit.gr ένας Καναδός τουρίστας, ο οποίος αναχωρεί αύριο για την πατρίδα του και ήρθε στην Αθήνα για να δει απο κοντά την Ακρόπολη, η κατάσταση αυτή τον απογοήτευσε και θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να μην επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η ταλαιπωρία των τουριστών συνεχίζεται στα στενά του Μακρυγιάννη καθώς τα λεωφορεία αναχωρούν συνεχώς με ξένους που έφαγαν «πόρτα» απο την Ακρόπολη με αποτέλεσμα να εχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγιών στην Λεωφόρο Συγγρού.

Το πρωί, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Μεταξύ των αιτημάτων τους, είναι να δημοσιοποιηθεί «ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως και οι όροι παράδοσής τους».

«Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση-παράδοση κτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία ζητεί άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλά για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».

Το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής συναντήθηκαν στον χώρο της Ακρόπολης με εκπροσώπους των εργαζομένων, τους διαβεβαίωσαν ότι δεν παραχωρούνται στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 18.00 στο ΥΠΠΟΑ. 

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν βγάλει εισιτήριο σήμερα για να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και δεν θα μπορέσουν να το κάνουν. Δεν νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» δήλωσε στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού, ενώ τόνισε πως «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τους εργαζόμενους».

Αναφορικά με την απεργία, η Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε πως «είναι κρίμα γιατί γίνεται τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

#TAGS MM