Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Πλήθος διαδηλωτών ξεκίνησαν από τα Προπύλαια , πέρασαν από το Σύνταγμα ωστόσο λίγο μετά τις οκτώ η κατάσταση ξέφυγε κοντά στα Εξάρχεια.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν στην Εμμανουήλ Μπενάκη καθώς κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να καίνε κάδους.   

Παράλληλα έκλεισε και η οδός Ακαδημίας με τους διαδηλωτές να έχουν τοποθετήσει κάδους στους οποίους έχουν βάλει φωτιά και γίνεται εκτροπή των αυτοκινήτων.  Η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης και χημικών με την κατάσταση να είναι αποπνικτική, ενώ στους δρόμους έχει βγει η αύρα και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά. 

Στο μεταξύ στο τέλος της Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια είχαν συγκεντρωθεί πολλοί διαδηλωτές, αστυνομικοί με μηχανάκια τους διέλυσαν και αυτοί να απαντούν με βροχή από μπουκάλια και αντικείμενα. Εχει γίνει και μια προσαγωγή. 

Στην απογευματινή πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ παρούσα ήταν και η Μάγδα Φύσσσα.

Γύρω στις επτά το απόγευμα η κεφαλή της πορείας έφτασε στην Ομόνοια με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα με την παρουσία των ΜΑΤ να είναι διακριτική. 

Οι συγκεντρωμένοι λίγο πριν τις οκτώ πέρασαν από το Σύνταγμα και κατευθύνθηκαν  προς στα Εξάρχεια στο σημείο που δολοφονήθηκε το 2008. 

«Το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η του Δεκέμβρη – Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πάντα παρών», γράφει ένα μεγάλο πανό που κρατούν διαδηλωτές. 

Έξι προσαγωγές πριν την πορεία

Να σημειωθεί ότι έξι προσαγωγές έγιναν από την αστυνομία γύρω στις 6 το απόγευμα πριν από την έναρξη της πορείας κατά τη διάρκεια ελέγχων σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια. Επίσης άλλες δυο προσαγωγές έγιναν το μεσημέρι σε ελέγχους πριν από την συγκέντρωση των μαθητών στα Προπύλαια.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες πραγματοποιήθηκαν και το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις με αφορμή την συμπλήρωση 14 χρόνων από την δολοφονία του 15χρονου τότε Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Μαθητές, φοιτητές και διάφορες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στις 12 στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια.

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ είναι και φέτος δρακόντεια, για την αποτροπή επεισοδίων στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.
Στην Αθήνα, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα, drones και «Αίαντες» συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ.

Λόγω της πορείας, κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου. Από τις 9 το πρωί, κλειστός ειναι ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο», με τους συρμούς να διέρχονται χωρίς να κάνουν στάση, με εντολή της ΕΛΑΣ.

Η Τροχαία, λόγω των συγκεντρώσεων και των πορειών προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σταδιακά και όπου χρειάζονται.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις