Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αλλαγές για ημιυπαίθριους και απόσυρση

Αλλαγές για ημιυπαίθριους και απόσυρση

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί νέα πρόταση για τη ρύθμιση της εκκρεμότητας που υπάρχει όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα είναι τέτοια που να δεν θα αφήνει περιθώριο για προσφυγές.
Ενώ από το υπουργείο διαρρέει ότι όσοι έχουν ήδη προχωρήσει σε “τακτοποίηση” του ημιυπαίθριου, δεν θα βρεθούν εκτεθειμένοι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται, όμως, και ανακοινώσεις για τις αλλαγές που αφορούν την απόσυρση και τα “πράσινα” τέλη.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό και δεν έχει περιβαλλοντικά οφέλη.

Άρα θα χρειαστούν αλλαγές και βελτιώσεις για να μπορέσει το πρόγραμμα να λειτουργήσει προς όφελος της πόλης και του περιβάλλοντος.
 
Όσο για τους 18 με 20 χιλιάδες οδηγούς αυτοκινήτων που έχουν ήδη αποσύρει το όχημά τους, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Αλλαγές θα πρέπει να περιμένουν οι οδηγοί και στον τρόπο υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας. 

Σύμφωνα με το ν/σ της προηγούμενης κυβέρνησης τα τέλη κυκλοφορίας:

– στα καινούργια ΙΧ αυτοκίνητα (1η άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2005) μειώνονται κατά 18 ευρώ, ενώ στα παλαιότερα αυξάνονται από 50 έως 150 ευρώ, ανάλογα με τη χρονιά που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά ως καινούργια στην Ελλάδα.

– στα επαγγελματικά αυτοκίνητα, τα τέλη μειώνονται κατά 30% για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει μετά την 1/1/2005, ενώ αυξάνονται από 10% έως και 20% στα παλαιότερα.

– σε ό,τι αφορά τον «πράσινο» δακτύλιο (θα ισχύσει στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011), τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων (άνω της 15ετίας) θα έχουν κόκκινο σήμα κυκλοφορίας και δεν θα μπορούν να εισέρχονται. Τα καινούργια (που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγοτερο από 140 γραμμάρια/χιλιόμετρο) θα έχουν λευκό σήμα κυκλοφορίας και θα μπαίνουν ελεύθερα όλες τις μέρες, ενώ για τα υπόλοιπα θα εξακολουθήσει να ισχύει το σύστημα μονά-ζυγά.

Η Κ.Μπιρμπίλη δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται ήδη και πως οι αλλαγές θα ανακοινωθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή μετά τις 18 Οκτωβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, είχε προαναγγείλει ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να συνδεθούν με τους ρύπους που εκπέμπει ένα όχημα και όχι μόνο με την ηλικία του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε