Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αλόννησος: Το νησί με την πιο μακραίωνη ιστορία ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο

Αλόννησος: Το νησί με την πιο μακραίωνη ιστορία ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο

Αν ακόμα δεν ξέρετε πού θα περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, δεν έχετε παρά να δείτε το βίντεο με τα μαγευτικά τοπία της Αλόννησου. Εξερευνήστε την…

Η Αλόννησος βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 64,5 τχλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ. Μέγιστο μήκος περίπου 20 χλμ. και πλάτος από 3 μέχρι 4,5 χλμ.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι το νησί ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες «Ίκος», ενώ Αλόννησο οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν κάποιο από τα γειτονικά νησιά, πιθανώς την σημερινή Κυρά Παναγιά ή τον σημερινό Άγιο Ευστράτιο. Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος, όπως αναφέρεται στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η νήσος Ίκος, και σημερινή Αλόννησος, παρουσιάζει την πιο μακραίωνη ιστορία ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο. Η πρώτη ανθρώπινη κατοίκηση της Αλοννήσου τοποθετείται στη Μέση Παλαιολιθική εποχή. Την περίοδο 1969-1970, οι ανασκαφές που διεξήχθησαν από τον Δημήτρη Θεοχάρη στη νοτιοδυτική παραλία της Αλοννήσου, έφεραν στο φως για πρώτη φορά λείψανα χρονολογημένα στη Μέση Νεολιθική εποχή (5.000-4.000 π.Χ.).

Αποκαλύφθηκαν άφθονα εργαλεία, απολεπίσματα από σκληρό ασβεστόλιθο και απολιθωμένα οστά μεγάλων ή μικρότερων θηλαστικών του Πλειστόκαινου. Τα παλαιολιθικά ευρήματα της Αλοννήσου που εντοπίστηκαν στη μικρή νησίδα απέναντι από το Κοκκινόκαστρο είναι τα αρχαιότερα λείψανα ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο.

Ο κύριος όγκος της Αλοννήσου αποτελείται από ασβεστόλιθους, στο νοτιοδυτικό όμως τμήμα του νησιού παρατηρούνται λιμναίες αποθέσεις της Νεοτέρας Τριτογενούς, οι οποίες καλύπτονται από ασβεστόλιθο. Η Αλόννησος αποτελεί έναν από τους ωραιότερους βιότοπους στην Ελλάδα. Χάρη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Σποράδων, που λειτουργεί στο βόρειο άκρο της νήσου, χαίρει εκτεταμένης περιβαλλοντικής προστασίας.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι να την επισκεφτείτε, και το παραπάνω βίντεο το αποδεικνύει περίτρανα.

Πηγή βίντεο: Aerial Destination

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις