Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Αμερικανοί και Έλληνες Πεζοναύτες σε μία συνεκπαίδευση τεράστιας κλίμακας στον Όλυμπο και τη Μαγνησία

Αμερικανοί και Έλληνες Πεζοναύτες σε μία συνεκπαίδευση τεράστιας κλίμακας στον Όλυμπο και τη Μαγνησία

Πεζοναύτες των ΗΠΑ και της Ελλάδας εκπαιδεύονται μαζί σε μία ευρείας κλίμακας συνεκπαίδευση στον Όλυμπο και τη Μαγνησία.

Τρία γιγαντιαία πλοία Αμφίβιων Επιχειρήσεων. 650 επίλεκτοι Marines. Επιθετικά εναέρια Μέσα, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Βαρύς οπλισμός με πυροβόλα και όλμους. Μια πολυάριθμη και πανίσχυρη Δύναμη Κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ συνεκπαιδεύεται από τις αρχές της εβδομάδας με τους Έλληνες Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ» και την πολύτιμη συνδρομή της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Πρόκειται για την 26th Marine Expeditionary Unit με έδρα τo Camp Lejeune στη North Carolina, η οποία αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μετακινήθηκε στην Κρήτη και στην Αμερικανική Βάση της Σούδας μαζί με άλλες δυνάμεις των ΗΠΑ και παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα. Η άριστη σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ – όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαράθι – έδωσε στα δύο Επιτελεία την ευκαιρία να σχεδιάσουν την ευρείας κλίμακας συνεκπαίδευση.

Η πανίσχυρη Αμερικανική δύναμη άμεσης αντίδρασης Marine Air Ground Task Force μετακινείται με τρία γιγαντιαία πλοία Αμφίβιων Επιχειρήσεων, τα οποία μετέφεραν τους Πεζοναύτες από τη Σούδα στην περιοχή της Μαγνησίας. Πρόκειται για το LPD-19 USS MESA VERDE μήκους 208 μέτρων, με το οποίο μετακινούνται οι φημισμένοι US Marines, το μήκους 190 μέτρων Αποβατικό USS CARTER HALL αλλά και το WASP Class USS BATAAN, πλοίο Αμφίβιων Επιθετικών Eπιχειρήσεων, το οποίο μεταφέρει πάνω στα 257 μέτρα του Εναέρια Επιθετικά Μέσα. Αεροσκάφη κάθετης προσγείωσης AV-8B HARRIER, επιθετικά ελικόπτερα Bell ΑΗ-1Ζ Viperκαι μεταφορικά CH-53 Sea Stallion αλλά και UH-1Y Venom.

Οι US Marines μεταφέρουν μαζί τους και χρησιμοποιούν ρυμουλκούμενα πυροβόλα M-777 των 155mm αλλά και όλμους των 60 και 81mm. Μια πανίσχυρη αυτόνομη δύναμη κρούσης με αποστολή να μετακινείται άμεσα σε περιοχές κρίσης και να διεξάγει Αμφίβιες Επιχειρήσεις. Μαζί με τους Έλληνες Πεζοναύτες, η Δύναμη της 26th Marine Εxpeditionary Unit συνεκπαιδεύεται σε μια σειρά σεναρίων στα Γλαφυρά και στην ακτή Λίντο της Μαγνησίας αλλά και στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου στους πρόποδες του Ολύμπου. Οι επίλεκτοι κομάντος θα πραγματοποιήσουν μεταξύ άλλων Αμφίβιες Εφόδους, βολές με όλμους, πυροβόλα αλλά και ελικόπτερα ενώ θα εκτελεστούν και σενάρια εμπλοκών με εγγύς αεροπορική υποστήριξη και τη βοήθεια JTAC (Joint Terminal Attack Controller).

Η συνεκπαίδευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιανουαρίου, αποτελεί μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των Αμερικανών προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά οι συνεργασίες με τις επίλεκτες Μονάδες της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όλο και πιο συχνά Μονάδες Special Forces των Αμερικανών επισκέπτονται την Ελλάδα για κοινές ασκήσεις με τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ.

Όμως σταδιακά εκτός από ολιγομελείς Ομάδες επίλεκτων SOF, οι Αμερικανοί στέλνουν πλέον στην Ελλάδα μεγαλύτερες αριθμητικά δυνάμεις με αντίστοιχα εναέρια, χερσαία και αμφίβια μέσα για συνεκπαίδευση σε βάθος χρόνου και με άλλες Μονάδες και Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς. Σχεδιάζονται και εκτελούνται ασκήσεις μεγαλύτερης κλίμακας σε διακλαδικό επίπεδο. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των Ελληνικών δυνάμεων αποτελεί δέλεαρ για τις Αμερικανικές δυνάμεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, ενώ και το ανάγλυφο της χώρας που συνδυάζει ηπειρωτικό, νησιωτικό και θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί ιδανικό πεδίο εκπαίδευσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις