Ελλάδα

Αμφίπολη: Μυστήριο με το τι υπάρχει κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου – Βρέθηκε δεύτερο μαρμάρινο φύλλο πόρτας

- Πολύ πιθανόν να υπάρχει υπόγεια συνέχεια του μνημείου στην Αμφίπολη
- Τι αποκαλύφθηκε στον τέταρτο χώρο του τάφου 
- Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων στον τύμβο του λόφου Καστά
- ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νέες ανακοινώσεις για την πορεία των ερευνών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη έγιναν σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού. Μαζί με τις ανακοινώσεις, δόθηκαν στη δημοσιότητα και δυο νέες φωτογραφίες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0,40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2. Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.


4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστος επιτίθεται σε γυναίκες με μικρά παιδιά σε παιδική χαρά στο Περιστέρι - «Πέταξε έναν αναπτήρα, άρχισε να βρίζει και να απειλεί»
«Πήγε να κάψει τα μαλλιά μιας γυναίκας, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητό του και πήγε να πατήσει δύο παιδάκια» λένε αυτόπτες μάρτυρες και θύματα του άνδρα
man closing his hand tightly. Clenched fist. Hand gesture. Fight, strength and determination concept.
Διαφορετική διαμαρτυρία Ηπειρωτών στο Ζάππειο: Κλαρίνο, φουστανέλες και χοροί – «Η ιστορία της Ελλάδας δεν ιδιωτικοποιείται»
Οι εικόνες από το σημείο αποτυπώνουν εκατοντάδες ανθρώπους με παραδοσιακές φορεσιές να σχηματίζουν έναν τεράστιο χορό που «αγκάλιασε» το μέγαρο, στέλνοντας μήνυμα προστασίας της δημόσιας περιουσίας
Ζάππειο
Η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας απαντά στο γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ
Οι ουσιαστικές και «σοβαρές» συλλήψεις απαιτούν χρόνο για την αξιολόγηση των στοιχείων, την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων και την πλήρη δικονομική θωράκιση, ξεκαθαρίζει η Ένωση
Επεισόδια στο ΑΠΘ
Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες - Σε δυτική Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο τα περισσότερα φαινόμενα
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σημειώνει πως δεν αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες οι οποίοι από την Πέμπτη θα ενισχυθούν
Βροχή
Απίστευτες σκηνές στον Άγιο Δημήτριο: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που «μπούκαρε» σε ίντερνετ καφέ
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε, αρχικά, σε δύο σταθμευμένες μηχανές και μετά σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός
Το αυτοκίνητο μετά την καταδίωξη
6